Nieuws: Therapeut kan doorwerken na seksueel misbruik patiënt

donderdag 16 juli 2015 Leestijd: 1 min.

sthetoscoop_0 /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

donderdag 16 juli 2015 Leestijd: 1 min.

Het register voor alternatieve artsen (SRBAG) neemt geen maatregelen tegen een voor ontucht veroordeelde therapeut die bij de beroepsvereniging is aangesloten. Dat blijkt uit onderzoek van De Monitor.

In mei dit jaar werd de therapeut veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke celstraf, een taakstraf en een boete voor het seksueel misbruiken van een cliënt tijdens zijn therapie vier jaar geleden. Het slachtoffer deed aangifte en nam contact op met het register om melding te doen van de zaak. Het register wil geen maatregelen nemen, zelfs niet nu er een strafrechtelijke veroordeling ligt. Pim Bok, bestuurder van SRBAG:

‘Het is een onverkwikkelijke zaak. Er ligt een veroordeling, maar die is vervolgens doorgestuurd naar het Medisch Tuchtcollege. Dit is onze policy: wij wachten de uitspraak van de tuchtrechter af, en onze tuchtcommissie geeft dan aan de hand van die uitspraak een oordeel over de sancties die moeten volgen.’

Omdat de therapeut als regulier arts werkzaam is geweest, staat hij ook nog steeds in het BIG-register en kan hij nog steeds werken met patiënten. Het slachtoffer heeft de zaak zelf gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die vervolgens onderzoek deed. In een rapport schrijft de inspectie dat de arts:

‘Grensoverschrijdend heeft gehandeld door seksuele handelingen te verrichten bij een kwetsbare patiënt die aan zijn zorg was toevertrouwd.(..) De arts heeft het vertrouwen in de gezondheidszorg ernstig geschaad.’

De inspectie legt de zaak nu voor aan de tuchtrechter, die moet beoordelen of de arts zijn bevoegdheid mag houden.

Het slachtoffer heeft er bij de beroepsvereniging op aangedrongen om de tuchtrechtelijke uitspraak niet af te wachten en nu al actie te ondernemen.

‘Het feit dat u wilt wachten op een bericht van een instantie schokt en bevreemdt mij zeer. Deze man is nog steeds werkzaam en u bent mede verantwoordelijk voor het feit dat cliënten zich onterecht veilig voelen, omdat ú garant staat voor de kwaliteit van deze therapeut. Aangezien dit al geruime tijd niet het geval blijkt, lijkt het me van groot belang om hier haast mee te maken.’

Maar daar voelt het register niet voor.

De Monitor maakte eerder uitzendingen over strafrechtelijke veroordelingen van artsen en de gevolgen voor hun beroepsuitoefening. Inmiddels is het samenwerkingsprotocol tussen de inspectie en het OM vernieuwd.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Veroordeelde artsen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Veroordeelde artsen

Uitzending

Deel jouw ervaring 46 andere artikelen in onderzoek

54 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Waarom kan een arts na een veroordeling voor seksueel misbruik of voor het bezit van kinderporno nog werken met patiënten? Het Openbaar Ministerie geeft informatie over veroordelingen van zorg...
Alles over dit onderzoek