Nieuws: Afwijzen hiv-patiënt Gerrit geen discriminatie

donderdag 16 juli 2015 Leestijd: 0 min.

gerrit /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

donderdag 16 juli 2015 Leestijd: 0 min.

Nieuws in de zaak van Gerrit, over wie wij eerder dit jaar een uitzending maakten. Gerrit werd in 2011 afgewezen door de Stichting Respijtzorg omdat hij seropositief was. De rechter heeft nu geoordeeld dat er bij die afwijzing geen sprake was van discriminatie.

Volgens de rechtbank is niet aangetoond dat de seropositiviteit van Gerrit hem op zo’n manier beperkt dat je kunt spreken van een handicap. Want dat is in het strafrecht een voorwaarde voor een veroordeling voor discriminatie.

Het Openbaar Ministerie vindt dat er wel degelijk sprake is van discriminatie in de zaak van Gerrit. De officier van justitie eiste een schadevergoeding voor Gerrit én de schenking van een gift van de Stichting Respijtzorg aan het aidsfonds. Het OM verwijt de Stichting Respijtzorg dat ze Gerrit neer hebben gezet als 'eng, minderwaardig en gevaarlijk’.

Lees meer over

Werk en inkomen Discriminatie
Verkenning Research Opnames Uitzending

Discriminatie

Uitzending

Maandag 17 februari in De Monitor NPO2 om 22:15 uur: Je contract wordt niet verlengd nadat je je baas vertelt dat je zwanger bent. Of je wordt na de bevalling in een lagere functie gezet. Het zijn vormen van zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer. Het mag niet van de wet, maar het gebeurt wel. Hoe kan het dat dit anno 2020 nog steeds gebeurt?

Deel jouw ervaring 27 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 17 februari 2020 om 22:15  NPO2

115 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Je bent zwanger. Yes! Na de zware eerste maanden vol misselijkheid en vermoeidheid voel je je nu goed. Maar helaas blijf je niet lang op die roze wolk zitten.
Alles over dit onderzoek