Wet-en regelgeving / Discriminatie

Nieuws: Afwijzen hiv-patiënt Gerrit geen discriminatie

donderdag 16 juli 2015 Leestijd: 0 min.

gerrit /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

donderdag 16 juli 2015 Leestijd: 0 min.

Nieuws in de zaak van Gerrit, over wie wij eerder dit jaar een uitzending maakten. Gerrit werd in 2011 afgewezen door de Stichting Respijtzorg omdat hij seropositief was. De rechter heeft nu geoordeeld dat er bij die afwijzing geen sprake was van discriminatie.

Volgens de rechtbank is niet aangetoond dat de seropositiviteit van Gerrit hem op zo’n manier beperkt dat je kunt spreken van een handicap. Want dat is in het strafrecht een voorwaarde voor een veroordeling voor discriminatie.

Het Openbaar Ministerie vindt dat er wel degelijk sprake is van discriminatie in de zaak van Gerrit. De officier van justitie eiste een schadevergoeding voor Gerrit én de schenking van een gift van de Stichting Respijtzorg aan het aidsfonds. Het OM verwijt de Stichting Respijtzorg dat ze Gerrit neer hebben gezet als 'eng, minderwaardig en gevaarlijk’.

Verkenning Research Opnames Uitzending

Discriminatie

Verkenning

Na eerdere uitzendingen over discriminatie, richten wij ons nu op zwangerschapsdiscriminatie. We zijn op zoek naar ervaringen van vrouwen die gaan over zwanger zijn en werk.

Deel jouw ervaring 13 andere artikelen in onderzoek

28 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In 2013 telde de politie ruim 3600 discriminatie-incidenten. Anti-discriminatiebureaus telden ruim 7000 meldingen. Maar deze cijfers geven bepaald geen realistisch beeld van wat er echt in Nederlan...
Alles over dit onderzoek