Nieuwe website helpt bewoners bij aanpak treiterburen

zondag 05 mei 2019 Leestijd: 2 min.

De website Overlastadvies.nl / foto: De Monitor

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

zondag 05 mei 2019 Leestijd: 2 min.

Steeds meer mensen ervaren overlast van hun buren en hebben geen idee wat ze hiertegen kunnen doen. Hoogleraar Woonoverlast Michel Vols van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) presenteert daarom de website Overlastadvies.nl, waar mensen een op maat gemaakt advies kunnen krijgen.

Snoeiharde muziek, treiterijen, scheldkanonnades en fysiek geweld. Wat met een kleine aanleiding begint, kan ontaarden in een complete oorlog tussen buren, zo blijkt uit ons onderzoek Burenoverlast. Het aantal bewoners met burenoverlast is de afgelopen jaren gestegen. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ervaarden in 2002 rond de 350.000 huishoudens (5 procent) vaak overlast door directe buren. In 2015 was dat gestegen naar ca. 500.000 huishoudens (bijna 7 procent). Die stijging is vooral terug te zien in buurten met veel sociale huurwoningen. Eén van de oorzaken: door overheidsbeleid wonen meer mensen met psychiatrische stoornissen zelfstandig en daarmee is ook de overlast toegenomen.

lees ook: ‘Als ik naar huis fietste, voelde ik mijn hart tekeer gaan’ donderdag 04 juli

Volgens Vols zetten woningcorporaties vooral in op buurtbemiddeling. Maar als dat niets oplost of als buren hier niet aan willen meewerken, gebeurt er in veel gevallen lange tijd niets. Corporaties kunnen een gedragsaanwijzing opleggen en een overlastgever bijvoorbeeld verbieden om na 10 uur ’s avonds muziek af te spelen, maar dit middel wordt lang niet altijd ingezet. Vols: ‘Er is een bepaalde kopgroep van corporaties, daar zit de gedragsaanwijzing standaard in de gereedschapskist, maar andere corporaties weten er niet van.’

Zeshonderd op maat gemaakte adviezen

Mensen met burenoverlast weten vaak niet waar ze terecht kunnen met hun probleem en hoe ze de overlast kunnen aanpakken. Ook voelen zij zich in veel gevallen niet geholpen door de woningcorporatie, politie of andere instanties.

‘Het is vaak onduidelijk wie je kan helpen als je in zo’n situatie terechtkomt,’ betoogt Vols.Michel Vols

‘Het is heel ingewikkeld om allerlei juridische regels vanuit het huurrecht, gemeenterecht, strafrecht te duiden.’

Op de website kunnen bewoners invullen wat hun situatie is, hoe zij wonen (koop of huur), wat zij al aan de overlast hebben gedaan en wat de relatie is met hun buren. De site levert zeshonderd op maat gemaakte adviezen, met voorbeelden van wat andere mensen hebben gedaan en wat er in andere gemeenten mee is gebeurd en voorbeelden vanuit de rechtspraak. ‘Dat advies kan je gebruiken in contact met bijvoorbeeld de verhuurder, de gemeente, de politie en de buurtbemiddelaar, om te laten zien: ‘Dit zijn mijn rechten, dit gebeurde er in andere gevallen, waarom gebeurt dat bij mij niet?’

lees ook: ‘Ik zag een jong gezin de vernieling in gaan’ donderdag 02 mei

‘Aso-wet’

Woningcorporaties zijn vaak huiverig om mensen uit hun woning te zetten, of hebben simpelweg te weinig bewijs om zo’n rigoureuze stap te kunnen zetten. Bewoners met een koopwoning konden tot voor kort helemaal nergens kloppen. Daarom is de Wet aanpak woonoverlast (2017) in het leven geroepen, kortweg de ‘aso-wet’. Sinds invoering van deze wet kunnen burgemeesters dwangsommen opleggen bij het begaan van overlast, of de overlastgever dwingen tot maatregelen, zoals een contactverbod met de buren. Maar deze middelen kunnen alleen worden ingezet bij zeer ernstige overlast. Vols: ‘Het moet gaan om ernstige hinder, niet om een wissewasje. Het kan niet gaan om een windgong of een feestje.’

De uitzending over burenoverlast is 5 mei te zien om 22.40 uur op NPO2.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief. 

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Burenoverlast
Verkenning Research Opnames Uitzending

Burenoverlast

Uitzending

Deze uitzending is zondag 5 mei om 22.40 uur op NPO2.

Deel jouw ervaring 13 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 05 mei 2019 om 22:40  NPO2

169 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Stel, je hebt een buurman of -vrouw met psychiatrische problemen die overlast veroorzaakt. Harde muziek, scheldkanonnades, overduidelijke verslavingsproblematiek en ga zo maar door.
Alles over dit onderzoek