Nieuwe reacties naar aanleiding van de uitzending

dinsdag 18 februari 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

dinsdag 18 februari 2014 Leestijd: 1 min.

Er komen nog steeds reacties binnen naar aanleiding van onze uitzending van 5 februari. Dank daarvoor! Hieronder een greep uit de reacties:

Anton Schuch - Ex-bedrijfsarts (nu arts bij een revalidatie centrum)

Een belangrijke reden in 2005 om ontslag te nemen als bedrijfsarts/arbo-arts was dat je in Nederland niet onafhankelijk kan werken. Het melden van beroepsziekten, aandringen op aanvullend onderzoek, of melden dat het verzuim (deels) door het werk kwam gaf vaak problemen in de relatie met het bedrijf. Hierdoor werd je vaak vervangen als bedrijfsarts. Veel werkgevers selecteren volgens mij hun bedrijfsarts op het niet melden van beroepsziekten en op het hersteld verklaren van werknemers. Ik schat in dat maar 25 procent van de werkgevers wél hun verantwoordelijkheid nemen, en de bedrijfsarts de ruimte geven om hun werk goed te doen. Ik ben erg blij dat ik gestopt ben als bedrijfsarts.

Marlies Jansen - Slachtoffer

Ik ben slachtoffer van pesten en discriminatie op het werk. Hierdoor werd ik chronisch ziek. In deze periode heb ik - door deze problematiek bespreekbaar te maken en door mijn "naïeve" vertrouwen in werkgever en arbodiensten - alle valkuilen van het systeem doorlopen wat de schade aan mijn gezondheid in de loop van 2 jaar alleen maar groter heeft gemaakt. Adequate hulp kwam pas na 2,5 jaar door eigen initiatief op gang. Deze gang van zaken ontneemt mij nu de reële kans voor een klacht tegen de werkgever die aan het begin van mijn trieste lijdensweg stond. De falende werkgever heeft het meeste baat van het "succesvolle draaiboek" dat in mijn geval via de werkvloer en het management, de Arbodiensten en zelfs sommige (para/medische) specialisten tot uitvoering kwam.

Ik zou mij voor de toekomstige slachtoffers een instantie (vakkundige groep mensen) wensen die ondersteunend en corrigerend de langdurig zieke begeleidt zonder dat men door een belangenverstrengeling de kluts kwijtraakt zoals het nu te vaak het geval is... Gezien de grote geldsommen die deze dwalingen kosten en gezien het ongelofelijke leed wat mensen bespaard zou kunnen worden is omdenken en verandering een maatschappelijke noodzaak.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

591 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek