‘Nieuwe privacywetgeving maakt de zorg onveiliger’

maandag 20 mei 2019 Leestijd: 2 min.

Huisarts consult / ANP

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

maandag 20 mei 2019 Leestijd: 2 min.

‘Het is vreselijk! Als huisarts heb ik elke dag last van de AVG. Het maakt het werken heel stroperig en kan de zorg onveiliger maken,’ dat zegt huisarts Nienke ten Berge. Sinds vorig jaar geldt in de hele EU de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze regels zijn er om onze privacy te beschermen, maar in de zorg worden ook veel nadelen ervaren.  

We spreken met Ten Berge in ons onderzoek naar de uitwisseling van medische gegevens in de zorg. Echt soepel gaat dat nog niet volgens haar en dat heeft ook gevolgen: ‘Als medische gegevens niet op tijd beschikbaar zijn, krijgen patiënten misschien ten onrechte medicijnen. Of medicijnen worden te laat gestopt. Meestal los je het wel weer op als huisarts, maar het kost heel veel tijd.’

Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) herkent dat beeld: ‘Op sommige punten bemoeilijkt de huidige wet- en regelgeving een snelle, betrouwbare beschikbaarheid van gegevens, wat niet in het belang is van de patiënten en de zorgverleners,’ aldus een woordvoerder van de LHV.

lees ook: Medische gegevens onvindbaar: ‘Ik vind het emotioneel zwaar om elke keer die onderzoeken weer opnieuw te doen’ maandag 13 mei

Vertraging door strenge wetten

De AVG is bij veel mensen bekend, nadat iedereen vorig jaar ineens tientallen mailtjes kreeg van bedrijven en organisaties die iets van persoonsgegevens hebben opgeslagen. En al die partijen moesten opnieuw vragen of je daarmee akkoord bent. Achter de schermen hebben ook huisartsen van alles moeten veranderen om veiliger om te gaan met jouw gegevens.

Maar één van de gevolgen daarvan is dat de uitwisseling van gegevens tussen zorgverleners ook moeilijker is geworden. Bijvoorbeeld tussen de huisarts en het ziekenhuis. Ten Berge legt uit: ‘Voorheen kon je vrij snel van het ziekenhuis gegevens krijgen als je die nodig had. Nu gaat dat moeilijker. Als iemand bij een specialist is geweest en er moet iets veranderd worden aan de medicijnen en je hebt het nog niet op papier, dan moet je bellen en hopen dat de specialist de uitslag wil geven via de telefoon.’

lees ook: Verpleegkundige: ‘Mijn eigen patiëntendossier verdween in niemandsland' donderdag 09 mei

Voor huisartsen is het belangrijk om de laatste informatie uit het ziekenhuis te hebben. Specialisten daar bepalen vaak of er medicijnen moeten worden geslikt, of juist gestopt moet worden met bepaalde middelen.

Eigenlijk mag het ziekenhuis die informatie niet via de telefoon doorgeven. Dat zorgt voor veel tijdverlies. Het huidige alternatief is namelijk omslachtig volgens Ten Berge: ‘Normaal gaat de informatie van de specialist naar de huisarts via een beveiligde verbinding. Dat is de veilige route. Maar dat gaat vaak via een secretaresse. Die moet het weer doorsturen naar de huisartspraktijk. In de praktijk kan dat dus lang duren. En in het weekend gebeurt het helemaal niet en loopt het vertraging op. Vroeger belde je nog naar het ziekenhuis en dan faxten ze het nog wel, maar faxen gaat nu ook vaak niet meer. Want ook dan moet je eerst toestemming van de patiënt hebben en dat is praktisch vaak lastig uitvoerbaar.’

Alle zorginstellingen naar één systeem

Ook hier ziet de belangenvereniging voor huisartsen (LHV) het landelijk nog niet goed gaan: ‘Recent kreeg de LHV het signaal dat ziekenhuizen op meerdere plekken in het land hun beleid over gegevensuitwisseling met andere zorgverleners hebben gewijzigd, waardoor huisartsen niet of moeilijker toegang krijgen tot medische gegevens van de patiënten die bij hen ingeschreven staan. Dat kan leiden tot onnodige vertraging en dubbel werk. Goede regionale afspraken tussen ziekenhuizen en huisartsen kunnen een hoop van deze problemen voorkomen.’ De LHV wil in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid om te kijken hoe dit beter kan.

Ook Ten Berge hoopt dat er gekeken wordt naar de strenge wetgeving: ‘Of alle zorgverleners moeten over op één systeem, zodat we allemaal kunnen inzien wat de laatste informatie is. Of we moeten naar een minder strenge AVG. Want de nieuwe regels maken de zorg onveiliger’

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Lees meer over

Gezondheid en zorg Crisis in het ziekenhuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Crisis in het ziekenhuis

Uitzending

Ziekenhuizen werken met computersystemen die slecht met elkaar praten. Als jij in ziekenhuis A vaak komt en ze weten daar alles van je, maar je wordt in ziekenhuis B met spoed opgenomen, kan de arts daar vaak niet zien wat er allemaal al van jou bekend is. Waarom is dat erg? En hoe kan het dat in 2019 dit nog niet goed werkt? Wij zoeken het uit.

Deel jouw ervaring 53 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 08 september 2019 om 22:40  NPO2

262 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever

Huub Floor is een dertiger met een ziel van een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Met flair, uitdagend en soms tot op het randje maakt hij verhalen. Maar niet voordat onomstotelijk vast staat dat wat hij onderzoekt ook klopt. Daarom schuwt hij het ook niet om dikke stapels documenten door te spitten waarbij hij snel tot de kern komt. Een lekker verhaal is leuk, maar het moet wel kloppen.

Lees verder
@huubfloor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Na twee uitzendingen over de personeelstekorten gaan we nu de problemen bij de uitwisseling van patiëntengegevens onderzoeken.
Alles over dit onderzoek