Nieuwe huurregels duperen senioren met koophuis: ‘Wij hebben er echt slapeloze nachten van’

woensdag 23 november 2016 Leestijd: 3 min.

foto: ANP /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

woensdag 23 november 2016 Leestijd: 3 min.

‘Het huis wordt ons te groot en het onderhoud te moeilijk’. Dick Knetsch benadert ons naar aanleiding van een oproep over seniorenwoningen voor ons dossier Huurdersproblemen. Dick is 77 en zijn vrouw Jannie is 73 jaar. Hij is slecht ter been als gevolg van een heupverzakking, loopt met een stok en draagt orthopedische schoenen. Zij wonen al 46 jaar in een koopwoning in Rijnsburg in de gemeente Katwijk en willen hun huis verkopen. Het echtpaar is inmiddels al 1,5 jaar op zoek naar een gelijkvloerse huurwoning, maar zonder resultaat.

Dick en Jannie Knetsch willen het liefst in Rijnsburg blijven wonen. Over een paar maanden wordt er een nieuw appartementencomplex opgeleverd waar zij graag willen wonen, maar zij mogen niet op deze woningen reageren. De huur van de appartementen ligt rond de 710 euro is. Zij kunnen de huur makkelijk betalen, maar door nieuwe huurregels die in januari werden ingevoerd, mogen zij op basis van hun inkomen alleen reageren op woningen tot 586 euro per maand.

‘Je komt niet in aanmerking voor woningen, terwijl ik binnenkort een vermogen op de bank heb als het huis verkocht is. Wij hebben er echt slapeloze nachten van.’

In januari werd het zogenoemde passend toewijzen ingevoerd. Dat is bedoeld om mensen met de laagste inkomens te huisvesten in de meest betaalbare sociale huurwoningen. De regels moeten voorkomen dat mensen met een laag inkomen in het duurdere segment sociale huurwoningen gaan wonen. Zij zouden dan aanspraak maken op een relatief hoge huurtoeslag terwijl de overheid daar juist op wil bezuinigen. De regels pakken echter slecht uit voor mensen die een laag jaarinkomen hebben maar wel vermogen, bijvoorbeeld uit de verkoop van het huis. Zoals de familie Knetsch: ‘Wij hebben geen recht op huurtoeslag door ons vermogen als wij het huis verkopen. Maar wij hoeven ook helemaal geen huurtoeslag.’

‘Onrechtvaardig’

Meneer Knetsch was vroeger slager en heeft een klein pensioen. Daarnaast ontvangen Dick en Jannie Knetsch AOW. Hun jaarinkomen is 700 euro te weinig om op woningen te mogen reageren in de categorie huurwoningen van 586 tot 710 euro. ‘Onterecht’ vinden zij, want zodra zij hun huis verkocht hebben zullen zij een vermogen hebben uit de verkoop van hun huis. Bij de toewijzing van sociale huurwoningen wordt het vermogen echter buiten beschouwing gelaten.

Dick en Jannie Knetsch staan al 12 jaar ingeschreven voor een huurwoning. Vóór de nieuwe toewijzingsregels konden zij reageren op alle sociale huurwoningen. Dat aanbod is nu sterk verminderd omdat zij niet meer mogen reageren op het duurdere segment woningen.

‘Onrechtvaardig die nieuwe spelregels. Wij willen wat groter wonen en in nieuwbouw en we kunnen dat makkelijk betalen.’

Volgens Meneer Knetsch zijn er onder de 586 euro bijna geen huurwoningen te vinden. In 1,5 jaar tijd zijn er 3 woningen beschikbaar gekomen, maar die woningen gingen aan hun neus voorbij omdat ze niet bovenaan de lijst stonden. Wat er wel aan woningen te vinden is, zijn in de regel alleen kleine, oudere woningen van 50 à 60 m2, terwijl zij graag groter willen wonen.

Knetsch en zijn vrouw wonen nu in een rijtjeshuis in Rijnsburg met 4 slaapkamers. Met het vermogen uit de verkoop van dat huis kunnen zij met gemak een duurdere huurwoning betalen. Die nieuwe toewijzingsregels zitten het echtpaar dus behoorlijk dwars.

De doelstelling van staatssecretaris van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn & Sport) is om ouderen langer thuis te laten wonen. Nu plekken in verzorgings- en verpleegtehuizen steeds schaarser worden, verwacht het kabinet dat burgers hierop tijdig op anticiperen. Bijvoorbeeld door op tijd op zoek te gaan naar een goedkopere en aangepaste woning, in de buurt van een zorgcentrum of in de buurt van hun (toekomstige) mantelzorgers. Maar zo eenvoudig is niet.

Seniorenmakelaar

‘De nieuwe regels voor passend toewijzen maken het voor ouderen wel beperkter om een huurwoning te vinden’, bevestigt Anita Heemkerk. Dit geldt niet alleen voor senioren, maar voor alle doelgroepen. Zij is seniorenmakelaar bij woningcorporatie Dunavie in Katwijk. In Nederland is de seniorenmakelaar een betrekkelijk nieuw fenomeen. Heemskerk inventariseert de woonwensen van ouderen zoals de familie Knetsch, geeft voorlichting en helpt ouderen om via WoningNet Holland Rijnland tijdig een passende, gelijkvloerse woning te vinden. Zij houdt spreekuur samen met een ouderenconsulent en gaat bij ouderen langs als zij slecht ter been zijn.

Volgens Heemskerk houdt Dunavie zich aan de passendheidsregels die de overheid heeft opgesteld. ‘Wij worden daar heel erg streng op getoetst en krijgen sancties opgelegd als we woningen niet passend toewijzen.’

‘In de praktijk lopen we soms tegen de regels en wetgeving op. En dat is niet goed voor onze huurders.’

De woningcorporatie is van plan om na een jaar passend toewijzen de effecten van deze regels voor het huurbeleid en de manier van aanbieden van woningen te evalueren. Dunavie wil met deze evaluatie inzichtelijk maken wat de gevolgen zijn van de nieuwe toewijzingsregels voor senioren en andere groepen bewoners. Deze inzichten kunnen mogelijk leiden tot andere maatregelen bij het toewijzen van woningen.

Niet meer kopen

Dick en Jannie Knetsch willen niet opnieuw een huis kopen. ‘Dan zit het geld weer in de stenen en hebben wij te weinig geld beschikbaar en wij willen niet nu nog een hoge hypotheek afsluiten.’ Ook huren in de vrije sector is voor hun geen goed alternatief. Voor woningen in de vrije sector geldt een inkomenseis van 39.000 euro per jaar. Ook daar is hun jaarinkomen te laag voor. Bovendien willen zij graag wat spaargeld overhouden voor eventuele extra (zorg)kosten op hun oude dag.

Herken je de ervaringen van Dick en Jannie Knetsch? Loop je ook aan tegen de regels van passend toewijzen bij het zoeken naar een seniorenwoning? Mail tip insturen of marjolein.schut@kro-ncrv.nl. Op tip ons via het [TIP_FORMULIER_LINK].

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1414 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek