NIEUW: Wat gebeurt er als jij je baas aanspreekt op niet-integer gedrag?

zaterdag 05 december 2015 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2015-11-25 om 16.17.57 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

zaterdag 05 december 2015 Leestijd: 1 min.

Wat doe je als je werkt voor een baas die niet integer opereert? Trek je meteen je mond open? Of ben je bang en laat je het gebeuren? In Nederland lijkt het een taboe om elkaar aan te spreken op niet-integer gedrag. Daarom starten wij een nieuw onderzoek. Bestuurders, politici en ambtenaren moeten het algemeen belang dienen, maar we horen geluiden dat sommigen vooral met zichzelf bezig zouden zijn. En dat kan ten koste gaan van het algemeen belang of van jouw plannen.

Zo zagen we in onze uitzending van 13 november over een windmolenpark in het Brabantse Hoeven raadslid Ad Wijnen. Hij maakte zich sterk voor de komst van windmolens op het land van zijn zoon.

Profijt

Wijnen spoorde ambtenaren aan om voort te maken met de vergunningsaanvraag want anders zou energiebedrijf Eneco de subsidie mis kunnen lopen. Uit ons onderzoek bleek dat ook zijn beide dochters meeprofiteren van de komst van de windmolens. Wijnen zelf ontkent geld te ontvangen. Hij hield vol: ik zat in de raad voor het algemeen belang.

Publieke taak

Raadsleden als Wijnen, ambtenaren en ook burgemeesters en wethouders vervullen een publieke taak. We gaan onderzoeken of het vaker voor komt dat mensen in dergelijke functies het algemeen belang ondergeschikt maken aan het eigen belang. En wat gebeurt er als je dat als werknemer aan de kaak stelt?

Kent u voorbeelden van ambtenaren, bestuurders of politici die niet het algemeen belang, maar vooral hun eigen belang dienen? Of heeft u zelf uw mond open getrokken? Meld ons uw ervaringen! Mail: demonitor@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Ken jij openbaar bestuurders die niet het algemeen belang, maar vooral hun eigen belang dienen?

Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek