NIEUW ONDERZOEK: ‘Wie teveel betaalt voor zijn tandartszorg, ziet dat geld niet terug’

donderdag 15 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

foto tandarts /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

donderdag 15 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Naar aanleiding van ons dossier Dokters in de Knel krijgen we een tip van een tandarts: Patiënten die teveel betalen voor hun tandartszorg zouden dat geld niet terugzien. De tip gaat over declaratiecontroles van zorgverzekeraars. Met zogenaamde ‘materiële controles’ halen zorgverzekeraars geld terug dat tandartsen volgens die verzekeraars foutief hebben gedeclareerd. Het gaat bijvoorbeeld om behandelingen die niet hebben plaatsgevonden of om het gebruik van verkeerde declaratiecodes. Teveel declareren door tandartsen betekent een duurdere zorg en dus hogere premies voor de aanvullende tandartsverzekering. Daarom hebben de zorgverzekeraars de taak om zulke controles uit te voeren.

Maar wat gebeurt er eigenlijk met dat geld? Via de aanvullende verzekering betalen patiënten zélf een groot deel van de tandartszorg. Onze tipgever wijst ons erop dat patiënten niets van dat geld terug zien:

‘De zorgverzekeraar zegt dat het geld bij de tandarts wordt geclaimd namens de patiënt. Maar dat geld wordt helemaal niet aan de individuele patiënt teruggegeven. Dat geld zou toch moeten terugvloeien naar waar het vandaar komt – naar de patiënt?’

Hoe zit dit precies? Is het inderdaad zo dat het door de zorgverzekeraar teruggehaalde geld niet bij de patiënt die ervoor betaald heeft, terecht komt? We gaan op onderzoek uit en kunnen daarbij uw hulp gebruiken. Bent u een zorgverlener en moest u na een materiële controle van de zorgverzekeraar geld terug betalen? Of heeft u als patiënt zelf teveel betaald? We komen graag met u in contact!

Mail of bel de redactie op 035-6719779.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokters in de knel
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorgverzekeraars controleren via een computersysteem het declaratiegedrag van alle zorgverleners, waaronder huisartsen. Als volgens dat systeem iemand ‘meer dan gemiddeld’ declareert, w...
Alles over dit onderzoek