Nieuw onderzoek: uitbuiting starters en stagiairs

donderdag 05 november 2015 Leestijd: 1 min.

bg_uitbuitingstartersstagiairs_0 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

donderdag 05 november 2015 Leestijd: 1 min.

Wie net is afgestudeerd wil niets liever dan aan de bak. Maar vlak na de crisis liggen de startersfuncties niet voor het oprapen, terwijl werkgevers wel vragen om ervaring. Wie een gat op zijn of haar CV wil voorkomen, zoekt daarom een extra stage of werkervaringsplek. Of erger nog, legt zelfs geld toe om ergens te mogen werken.


Met een groot aantal afgestudeerden op zoek naar een baan ligt voor werkgevers de verleiding op de loer om goedkoop hun team te versterken. De stagiaire als volwaardige kracht, maar zonder volwaardig salaris. Startersbeurzen zijn bedacht om in crisistijd bedrijven met een krappe kas ruimte te geven. Maar ook nu het weer beter gaat met de economie wordt hier nog altijd gretig gebruik van gemaakt. Stageplaza ondervroeg werkgevers en 54% van hen geeft aan een stagiair aan te nemen, terwijl het eigenlijk gaat om een startersfunctie. Kunnen die bedrijven nog wel bestaan zonder de stroom aan stagiairs?

Op social media zien we veel twintigers die klagen over het beperkte zicht op een volwaardige baan. Toch komen er bij de arbeidsinspectie maar weinig meldingen binnen van uitbuiting op de werkvloer. En die gaat pas op onderzoek uit als er een misstand wordt gemeld. FNV Jong heeft in mei een meldpunt stagemisbruik in het leven geroepen. Tot nu toe hebben zich een kleine 200 jongeren gemeld. Wij willen weten of en op welke schaal dit probleem plaatsvindt.

Kun je na je afstuderen geen baan vinden en loop je daarom een extra stage of zit je op een werkervaringsplek. Heb je het gevoel dat je hier wordt uitgebuit? Of moet je zelfs geld toe leggen om werkervaring op te kunnen doen? Of werk je bij een bedrijf waarbij de stagiairs wel erg onmisbaar zijn? Meld het ons!

Lees meer over

Werk en inkomen Uitbuiting starters en stagiairs
Verkenning Research Opnames Uitzending

290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Voor veel pas afgestudeerden liggen de banen niet voor het opscheppen en kunnen werkgevers kiezen uit een overvloed aan werkgrage sollicitanten. Wat voor gevolgen heeft dit voor afgestudeerden? En ...
Alles over dit onderzoek