Nieuw onderzoek: Dokters in de knel

maandag 22 juni 2015 Leestijd: 1 min.

Stethoscope /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

maandag 22 juni 2015 Leestijd: 1 min.

We krijgen een tip binnen van het bestuur van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen). Enkele huisartsen die bij de vereniging zijn aangesloten worden door de zorgverzekeraar gewezen op hun declaratiegedrag: zij zouden mogelijk teveel declareren. Ze vallen buiten de gemiddelden en vallen daardoor op in het computersysteem van de zorgverzekeraars. Volgens deze huisartsen proberen zij juíst meer dan gemiddeld goede zorg te leveren; mogelijk besteden zij meer tijd aan hun patiënt dan anderen. De huisartsen voelen zich klem gezet: ze moeten of de mogelijk teveel gedeclareerde bedragen terugbetalen of meewerken aan verder onderzoek. Dat kan uiteindelijk leiden tot inzage in patiëntendossiers. Huisartsen die dit ook hebben meegemaakt kunnen zich anoniem melden via info@vphuisartsen.nl.

Hoe worden deze controles door zorgverzekeraars gedaan? En wat zijn de gevolgen van de controles voor huisartsen en voor de zorg die zij leveren?

Oproep aan u:

Bent u zorgverlener (huisarts of andere specialist) en heeft u ervaring met de controles van uw zorgverzekeraar? Laat het ons weten!

T: 035-6719794

E: tip insturen

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokters in de knel
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorgverzekeraars controleren via een computersysteem het declaratiegedrag van alle zorgverleners, waaronder huisartsen. Als volgens dat systeem iemand ‘meer dan gemiddeld’ declareert, w...
Alles over dit onderzoek