Nieuw onderzoek: de participatiewet

donderdag 10 maart 2016 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2016-03-26 om 12.36.09 /

Anne de Blok

Verslaggever

anne.deblok@kro-ncrv.nl

donderdag 10 maart 2016 Leestijd: 1 min.

Sinds 1 januari 2015 geldt de Participatiewet. Doel van deze wet is om méér mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen. In ons dossier ‘Werken met een beperking’ onderzoeken we de gevolgen van de participatiewet voor mensen met een arbeidshandicap en de werkgevers die deze mensen aan een baan moeten helpen.

‘Gehandicapten zijn te lang ‘geparkeerd’ in een uitkering of geïsoleerd geraakt van onze arbeidsmarkt. Ik ben daar niet van. Iedereen moet de kans krijgen volwaardig mee te doen.’ Dat zei een trotse staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken nadat haar Participatiewet met een overweldigende Kamermeerderheid was aangenomen.

Onderdeel van deze wetgeving is de ‘banenafspraak’. Het kabinet en de werkgevers hebben daarin afgesproken dat er 125.000 extra banen moeten komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Deze ‘garantiebanen’ zijn speciaal voor mensen die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen en staan om die reden geregistreerd in het zogenoemde doelgroepregister. Neemt een werkgever te weinig mensen uit dit register in dienst, dan hangt hem mogelijk een boete boven het hoofd.

Een mooi initiatief, maar hoe werkt het in de praktijk?

Problemen

De inlossing van deze mooie belofte lijkt nu, ruim een jaar later, nog ver weg. Eind 2015 moesten overheidsorganisaties zo’n 3000 werkplekken hebben geregeld voor mensen met een flinke afstand tot de arbeidsmarkt. Uit een tussentijdse meting van het UWV blijkt echter dat de teller nog maar op 152 banen staat.

Intussen vragen steeds meer experts zich af of dit wel het juiste moment is voor zo’n ‘banenafspraak’. Omdat de economie nog altijd niet floreert, ligt verdringing volgens hen op de loer. Mensen met een beperking die vallen onder de aantrekkelijke financiële regelingen van Klijnsma zullen sneller in aanmerking komen voor een baan, dan mensen met een beperking die niet onder deze regeling vallen.

Oproep

Herken jij je in dit verhaal? Heb je een arbeidshandicap en kom je niet aan het werk? Of heeft de Participatiewet je juist al een baan opgeleverd? Laat het ons weten! Stuur een mail naar demonitor@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Werk en inkomen Werken met een beperking
Verkenning Research Opnames Uitzending

137 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Sinds 1 januari 2015 geldt de Participatiewet. Een belangrijk speerpunt van deze wet is om méér mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen. In dit dossier onderzoeken we ...
Alles over dit onderzoek