Nieuw onderzoek: de ADHD-epidemie?

dinsdag 05 januari 2016 Leestijd: 1 min.

Ritalin /

Anne de Blok

Verslaggever

anne.deblok@kro-ncrv.nl

dinsdag 05 januari 2016 Leestijd: 1 min.

In de afgelopen tien jaar is het gebruik van ADHD-medicatie verviervoudigd. In Nederland slikken momenteel ruim 250.000 mensen pillen tegen hyperactiviteit, impulsiviteit of een korte aandachtspanne. Is deze toename medisch gerechtvaardigd of zijn we doorgedraaid in het vaststellen van ADHD?

Kinderen en jongvolwassenen die te maken hebben met hyperactiviteit, impulsiviteit of een korte aandachtspanne kunnen de diagnose ADHD krijgen. Door de explosieve toename van het medicijngebruik trokken jeugd- en kinderpsychiaters vorig jaar aan de bel. In een statement gericht aan de staatssecretaris van Volksgezondheid pleiten ze dat geneesmiddelen zoals Ritalin en Concerta minder vaak moeten worden voorgeschreven. ‘Methylfenidaat, het medicijn voor ADHD, is geen ‘snoepje’. Voorschrijven mag enkel na grondige diagnostiek en toediening alleen samen met andere, gedragsmatige behandeling. Er zijn aanwijzingen dat dit niet steeds het geval is,’ aldus Prof. dr. Robert Vermeiren, voorzitter van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Minder tolerantie voor normaal gedrag

Het statement van de jeugdpsychiaters volgt op een eerder rapport van de Gezondheidsraad, waarin de raad al zijn bezorgdheid uitsprak over de sterke toename van het gebruik van ADHD-pillen. Zij merkten op dat er steeds minder tolerantie is voor druk, impulsief en ongeconcentreerd gedrag van kinderen en jongvolwassenen waardoor men sneller het label ADHD opgeplakt krijgt. Ook bestaan er geen standaardtesten voor het vaststellen van ADHD waardoor de diagnose vaak willekeurig is.

Onbekende of gevaarlijke bijwerkingen

Dit soort ‘oneigenlijk gebruik’ van middelen als Ritalin is volgens de jeugdpsychiaters ‘niet zonder gevaar’. In de loop der jaren zijn er internationaal een groot aantal waarschuwingen uitgegeven over verkeerde diagnostisering van kinderen en mogelijk gevaarlijke bijwerkingen van ADHD-medicatie, zoals slaapproblemen, nervositeit en hoofdpijn. Ook is er nog steeds weinig bekend over de veiligheid van deze pillen op de lange termijn.

Partydrug

Ook in de partyscene winnen de pillen aan populariteit. Bij gebruikers die geen ADHD hebben werkt het middel namelijk oppeppend. ‘Kindercocaïne’ wordt het middel daarom ook wel onder de studenten genoemd.

Hoe komt het dat het gebruik van ADHD-pillen zo toeneemt? En is dat wel medisch gerechtvaardigd? Wij willen hier een onderzoek naar starten. Wat is jouw ervaring met ADHD-medicatie? Meld het ons: tip insturen.

Lees meer over

Jeugd en onderwijs De ADHD-epidemie?
Verkenning Research Opnames Uitzending

455 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In de afgelopen tien jaar is het gebruik van ADHD-medicatie verviervoudigd. In Nederland slikken momenteel ruim 250 duizend mensen pillen tegen hyperactiviteit, impulsiviteit of een korte aandachts...
Alles over dit onderzoek