Nieuw onderzoek: bedreigd in Nederland

maandag 23 oktober 2017 Leestijd: 2 min.

Nieuw onderzoek: bedreigd in Nederland / KRO-NCRV

Anne de Blok

Verslaggever

anne.deblok@kro-ncrv.nl

maandag 23 oktober 2017 Leestijd: 2 min.

‘Medewerkers van kliniek Den Dolder bedreigd.’ ‘Misdaadjournalist Het Parool ernstig bedreigd.’ ‘Burgemeester Metz van Soest herhaaldelijk bedreigd.’ Het is slechts een greep uit de nieuwsberichten van afgelopen maand. Wij vragen ons af: hoe wijdverbreid is deze ‘dreigcultuur’? En wat stelt de overheid hier tegenover? We willen hier graag een nieuw onderzoek naar starten. Help jij mee?

Het lijkt wel alsof de mondige burger steeds vaker de grenzen opzoekt van het toelaatbare. Een scherpe stellingname of een afwijkende mening is inmiddels zo’n beetje een garantie op doodsbedreigingen. Volg het twitter-account @doodsbedreigingen en je krijgt een bloemlezing van wat er dagelijks op opiniemakers, politici en bestuurders wordt afgevuurd.

 

 

Ondanks de vele krantenkoppen is er vooralsnog weinig onderzoek naar dit fenomeen gedaan. De afgelopen jaren is vooral de (verbale) agressie tegen bestuurders en politici in kaart gebracht. Dat dit vooral op lokaal niveau zo langzamerhand een volkssport is geworden, bleek vorig jaar uit nieuwe cijfers die minister Plasterk van Binnenlandse Zaken naar de Tweede Kamer stuurde. Meer dan een kwart van de Nederlandse raadsleden, gedeputeerden, wethouders en burgemeesters kreeg in 2016 te maken met agressie en geweld, een forse stijging ten opzichte van voorgaande jaren.

Wat echter vooral opvalt, is dat het overgrote deel van dit soort incidenten niet worden gemeld. Slechts 16 procent van de politici die te maken kreeg met bedreiging of geweld deed hiervan aangifte. ‘Het hoort nu eenmaal bij de functie’ is één van de meest opgegeven redenen’. Maar ook geven de raadsleden aan dat bedreigingen vaak niet worden opgepakt door de politie. Dat is vooral opvallend omdat bedreigingen wel effectief lijken te zijn. Maar liefst een kwart van de bestuurders en volksvertegenwoordigers geeft aan dat de dreiging van agressie of geweld van invloed is geweest op de standpunten van collega’s.

Slechts 16 procent van de politici die te maken kreeg met bedreiging of geweld deed hiervan aangifte.

En het gaat dus niet alleen om politici. Ook andere publieke figuren hebben te maken met vergaande bedreigingen. En soms wordt daar iets mee gedaan, maar vaak ook niet, getuige de open brief die journalist en opiniemaker Bert Brussen het afgelopen jaar aan het Openbaar Ministerie richtte. Brussen roept het OM daarin op niet alleen oog te hebben voor de bedreigingen die Sylvana Simons over zich heen krijgt. Hij en ook collega’s die in hetzelfde veld werken, moeten zich dagelijks een ‘onophoudelijke stroom haat, intimidatie en laster laten welgevallen’, waar OM en politie volgens de journalist zelden tot nooit iets mee doen.

 

Oproep

Wij zijn nieuwsgierig: hoe wijdverbreid is deze ‘dreigcultuur’ in Nederland? En wat is de impact daarvan op onze vrijheid? Wat stelt de overheid hier tegenover? We horen graag jullie ervaring over dit onderwerp. Stuur ons een tip via het tipformulier.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek