Nieuw dossier: 'Verwarde mensen'

donderdag 12 mei 2016 Leestijd: 2 min.

Verwarde mensen_0 /

Anne de Blok

Verslaggever

anne.deblok@kro-ncrv.nl

donderdag 12 mei 2016 Leestijd: 2 min.

‘Fietsende man van A7 gehaald’. ‘Verwarde man maakt de buurt wakker en belt negen keer 112’. ‘Verwarde vrouw vernielt balkon’. Dit zijn slechts enkele koppen die wij de afgelopen week in de kranten voorbij zagen komen. Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. Sommige zelfs met dodelijke afloop, zoals enkele weken terug in Amsterdam. Wie zijn deze verwarde mensen, hoe worden ze begeleid en is de hulp die geboden wordt voldoende? We onderzoeken het de komende weken in ons dossier ‘Verwarde mensen’.

‘Het vuur is mooi. God is groot. Hij heeft mij deze opdracht gegeven,' schalt er over de Amsterdamse daken. Het is zaterdagmiddag, 30 april 2016. Omstanders van de Spuistraat kijken omhoog. En ik loop toevallig langs. Op de zevende verdieping van een brandend tabakspand balanceert een man op een steiger. Een arrestatieteam en een onderhandelaar proberen hem naar beneden te halen, maar er lijkt nauwelijks contact mogelijk te zijn. Als ik later in de trein zit zie ik de volgende tweet voorbij komen:

Enkele dagen na zijn overlijden lees ik in Het Parool een kort profiel over deze man. Hij heette Norman, werd geboren op 3 januari 1965 in Mölln, had een Duitse nationaliteit en zou in ‘verwarde’ toestand van de steiger zijn gesprongen. Familie of vrienden had hij niet. Zijn uitvaart duurde dan ook amper een half uur. Een bloemstuk met een wit lint lag op zijn kist, zonder afscheidstekst.

Zou Norman al eerder in beeld zijn geweest bij hulpdiensten, vraag ik me af. En lopen er meer mensen als Norman rond die een gevaar voor zichzelf of de mensen om zich heen zijn?

Aantal verwarde mensen neemt toe

Als je de krant open slaat is de kans groot dat je een klein bericht in de kantlijn leest over een verwarde man of vrouw die even de weg kwijt was. Een paar koppen die ik bijvoorbeeld afgelopen week tegenkwam in verschillende kranten:

Fietsende man van A7 gehaald

Maandag 9 mei 2016 - Algemeen Dagblad

Verwarde man maakt de buurt wakker en belt negen keer 112

Zaterdag 7 mei 2016 - PZC Walcheren

Verwarde vrouw vernielt balkon

Vrijdag 6 mei 2016 - BN De Stem

De politie moet dan ook steeds vaker uitrukken voor deze verwarde mensen, zo blijkt uit hun eigen cijfers. Ruim 65.000 incidenten werden er in 2015 gemeld, een stijging van 65% ten opzichte van vijf jaar geleden. Het gaat dan om mensen die kampen met psychiatrische stoornissen of in de problemen zitten door bijvoorbeeld schulden of een verslaving. Door hun gedrag veroorzaken ze overlast en kunnen ze een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving.

Oproep

Wij zijn benieuwd: wie zijn deze verwarde mensen, hoe worden ze begeleid en is de hulp die geboden wordt voldoende? De komende maanden zullen we ons verdiepen in de wereld van de geestelijke gezondheidszorg. We zijn daarom op zoek naar psychiaters, ambulante zorgverleners, politiemannen en andere mensen die zich bezig houden met verwarde mensen. Wat zie je gebeuren? Waar gaat het goed en waar kan het beter? Daarnaast willen wij niet alleen over 'de verwarde mens' praten, maar ook juist mét hen. Hoe ervaren zij de hulpverlening? Heb je een tip voor ons, meld het dan via tip insturen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Verwarde mensen
Verkenning Research Opnames Uitzending

590 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. Ruim 75.000 meldingen kwamen er in 2016 bij de politie binnen, een stijging van 14% ten...
Alles over dit onderzoek