Nieuw dossier: Ongelukken op het werk

dinsdag 23 mei 2017 Leestijd: 1 min.

AMSTERDAM - Een traumahelikopter met een gewonde bouwvakker. De man viel door een glazen dak. ANP PHOTO COPYRIGHT SACHA DE BOER /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

dinsdag 23 mei 2017 Leestijd: 1 min.

Volgende week zullen 1 tot 2 werknemers overlijden door het werk dat ze doen. Nog eens 9.000 werknemers krijgen dan een ongeval. Doen we voldoende om dat te voorkomen? Om die vraag te beantwoorden starten wij het dossier Ongelukken op het werk. Kunnen we het aantal ongevallen en dodelijke ongelukken op het werk terugdringen?

Nog geen twee weken geleden gaat een man uit Roermond ‘s ochtends naar zijn werk om nooit meer thuis te komen. Hij legt zonnepanelen op daken voor een installatiebedrijf. De man is volgens de Limburgse nieuwswebsite L1 53 jaar oud. Hij valt die dag zo’n twaalf meter van het dak van een afvalverwerker. De directie schrijft op Facebook dat ze amper geloven dat dit heeft kunnen gebeuren. 'Wij zijn diep bedroefd en geschokt en condoleren de nabestaanden.'

Ergste gevallen

Het is maar één van de voorbeelden van de laatste maand. Ik vond ook een verhaal van een man die overlijdt omdat hij onder een zendmast terecht komt, of een bouwvakker die om het leven komt als een deel van het oude stadhuis van Woerden instort. Dat zijn dan de ergste gevallen.

Kijk je naar de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dan kan je voorspellen dat volgende week ruim 9000 werknemers een ongeval krijgen. Vaak is er niet zo veel aan de hand, maar 4.500 van hen hebben letsel en minimaal 1 dag verzuim. 450 werknemers zullen langdurig aan de kant staan. Dat zijn dus cijfers per week.

tnocijfersongevallennieuw.JPG

Wat gaat er mis? Is het een ongeluk, is het onvoorzichtig gedrag of ligt het aan de omstandigheden? Hoe gaat het na het ongeluk met de slachtoffers en de werkgever?

We willen ook onderzoeken wat de langdurige ontwikkelingen zijn en wat de belangrijkste kwesties zijn die spelen. Wat is de rol van werkgevers, hoe zit het met de inspectie en welke rol spelen werknemers zelf. Weet je hier meer van mail naar tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Ongelukken op het werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

50 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In 2016 kwamen 70 mensen door arbeidsongevallen om het leven. Het totale aantal slachtoffers van alle soorten ongevallen steeg met 14% ten opzichte van 2015. Hoe kunnen we dit aantal terugdringen?
Alles over dit onderzoek