Nieuw dossier: Megastallen. Tip ons!

woensdag 05 oktober 2016 Leestijd: 1 min.

Wat betekenen megastallen voor de volksgezondheid? Foto: ANP /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

woensdag 05 oktober 2016 Leestijd: 1 min.

Wat betekenen grote veestallen voor de gezondheid van de omwonenden? En wat kunnen boeren doen om te voorkomen dat hun buren ziek worden? Weet jij hier meer over? Laat het ons weten! En volg ons nieuwe dossier: Megastallen.

In ons dossier Lokaal Bestuur kregen we tientallen tips over megastallen. Het leidde tot een uitzending over een mega-geitenstal in het Gelderse Maasdriel. Ook die uitzending leverde weer talloze bruikbare tips op over de intensieve veehouderij. lees ook: Weerstand tegen megastallen in het hele land: ‘Toeristen rijden hier kokhalzend langs’ maandag 26 september Tips van omwonenden die last hebben van de stallen in hun omgeving, maar ook van boeren die er alles aan proberen te doen om eventuele gezondheidsrisico’s door hun bedrijf te verminderen of tegen te gaan. Daarom gaan we door met ons onderzoek naar de gevolgen van de intensieve veehouderij voor de volksgezondheid.

Uit het recente rapport Veehouderij en gezondheid omwonenden van onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat wonen in de omgeving van veestallen de longfunctie aan kan tasten, en er een verhoogd risico is op longontstekingen. Vooral mensen met de longaandoening COPD hebben een grote kans dat hun klachten verergeren door de uitstoot van stallen in de omgeving. Zo vertelde tipgever en COPD-patiënt Jes Seegers ons door 3 medici geadviseerd te zijn om zo snel mogelijk te verhuizen naar ‘schonere lucht’.

Dierziekten

De angst voor dierziektecrises is groot bij omwonenden. Zo zijn de buren van de geplande geitenstal in Maasdriel vooral bang voor een nieuwe uitbraak van Q-koorts. Hoewel de kans daarop volgens deskundigen klein is, wees Q-koortspatiënte Karin ons op de volgende ziekte die alweer voor de deur staat: de varkensziekte Hepatitis E. En inderdaad, die ziekte is afkomstig van varkens en is in opmars. Maar of dat te maken heeft met de grootte van de veestapel is nog onduidelijk. In ieder geval kan het overdraagbaar zijn op mensen. Een besmetting kan leiden tot geelzucht en infecties.

Kijk de uitzending over de mega-geitenstal in Maasdriel hier terug

Oproep

Word jij ziek van de veehouderijen in je omgeving? Of ben je boer en doe je er juist alles aan om te voorkomen dat je buren ziek worden? Stuur mij dan een mail: Sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl. Of gebruik het tipformulier.

Lees meer over

Natuur en milieu Megastallen
Verkenning Research Opnames Uitzending

51 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De intensieve veehouderij staat steeds meer ter discussie. Omwonenden van megastallen maken zich druk om de uitstoot van fijnstof en stank. Wat zijn de gevolgen daarvan voor hun gezondheid? En wat ...
Alles over dit onderzoek