Nicole vindt dat haar vader financieel wordt uitgebuit door vrienden

zaterdag 25 november 2017 Leestijd: 1 min.

Nicole / De Monitor

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

zaterdag 25 november 2017 Leestijd: 1 min.

‘Mijn vader is in zijn ontwikkeling blijven steken op het niveau van een 16-jarige ongeveer,’ vertelt Nicole. Zij benadert ons voor het onderzoek Wilsonbekwaam. Hij is volgens haar wel in staat om de gewone dagelijkse dingen te doen, maar hij heeft moeite met alles wat van zijn routine afwijkt. 

Nicole maakt zich grote zorgen om haar vader.‘ Inmiddels is hij achteruit gegaan en op het randje van dementerend.’ Haar vader was volgens haar erg eenzaam en gedeprimeerd na het overlijden van haar moeder, inmiddels al weer 13 jaar geleden. 

Zij vond het in eerste instantie dan ook prettig voor hem dat hij contact kreeg met een vroegere kennis. Nicole woont namelijk zelf een eind van haar vader vandaan. Hij kwam de man jaren geleden opnieuw tegen bij een computerinloop in het wijkcentrum. Dat contact werd steeds intensiever en inmiddels komt hij dagelijks bij het gezin van zijn vriend over de vloer en eet hij mee met het gezin. 

Tweedehands auto

Haar vader draagt bij aan de boodschappen voor het eten bij zijn vrienden. Voor Nicole niet meer dan logisch. Zij houdt de financiën en bankzaken van haar vader in de gaten en is gemachtigd voor zijn rekening. En dan beginnen haar wat zaken op te vallen. Zij ziet dat er maandelijks veel meer geld van zijn rekening wordt afgeschreven dan gebruikelijk. En ook andere zaken, zoals een lening aan zijn vriend voor een tweedehands auto, vindt zij verdacht. 

Om haar vader tegen misbruik te beschermen, wil zij hem onder bewind laten plaatsen en doet een aanvraag voor bewindvoering bij de rechter. Die kent dat toe. Maar haar vader spant met hulp van zijn vriend hoger beroep aan en tot haar ontsteltenis beëindigt deze rechter het bewind. Die oordeelt dat zijn toestand niet zodanig slecht is dat bewind nodig is. 

Nicole maakt zich grote zorgen. ‘Mijn vader heeft niet het besef dat iemand kwaad wil en hij speelt graag Sinterklaas. Hij laat zich makkelijk inpalmen.

Haar vader is vooral opgelucht dat het bewind voorbij is. Hij wil graag ‘eigen baas’ zijn en vindt het bewind niet nodig.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Wilsonbekwaam
Verkenning Research Opnames Uitzending

Wilsonbekwaam

Uitzending

Dinsdag 10 april om 21:25 uur op NPO2. Mag een verstandelijk beperkte een testament tekenen? Wat is de rol van de notaris om misbruik van deze kwetsbare groep te voorkomen?

Deel jouw ervaring 25 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 10 april 2018 om 21:25  NPO2

126 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Veiligheid en handhaving / Wilsonbekwaam

Oproep

Herken je het verhaal van Nicole en haar vader en wil je reageren?
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat moet je doen als je hoogbejaarde vader bestolen wordt door de buurvrouw, de nieuwe vriendin of de huishoudster en dat ze flinke bedragen opneemt van de bankrekening? Hoe kom je erachter of dit ...
Alles over dit onderzoek