Oproep Behandeling van ADHD

Neurofeedback: Wondermiddel bij ADHD en autisme, of onbewezen geneestherapie?

maandag 17 februari 2020 Leestijd: 2 min.

EEG meting bij patient / Ghetty Images

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

maandag 17 februari 2020 Leestijd: 2 min.

“Ik was na zeventig sessies niet in staat om mijn hersengolven te sturen, ik had juist het idee dat ik nog minder controle had dan voor de neurofeedback”, aldus Petra. Ze mailt ons in ons onderzoek naar neurofeedback, een behandeling vooronder andere ADHD en autisme. 

Petra lijdt aan paniekaanvallen en werd via een therapeut gewezen op zogenaamde neurofeedback. Bij die therapie wordt door middel van sensoren op je hoofd geprobeerd om je hersenen te trainen. Onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’, ging ze aan de slag: “Ik ben heel hoopvol met de therapie begonnen, maar kreeg al heel snel heftige paniekaanvallen tijdens de sessies. Voor mij heeft het niets gedaan.”  

ADHD, autisme, depressie

Als je op internet kijkt, zou neurofeedback moeten helpen bij allerlei problemen: ADHD, autisme, slaapproblemen, PDD-NOS, angststoornissen, depressie, MS en ga zo maar door. Wetenschappelijk bewijs is er bijna niet, slechts bij ADHD lijkt het enigszins te kunnen werken. Maar dat weerhoudt de tientallen neurofeedbackklinieken in ons land er niet van om in hun advertenties beterschap te beloven bij al die problemen. Een sessie kost tussen de 50 en 110 euro per keer en je moet vaak tientallen sessies doen om effect te merken, aldus de diverse bedrijven. Wat de therapie inhoudt, kun je in dit artikel lezen: 

lees ook: Autisme klachten ‘aangetoond’ verminderd door futuristische hersenbehandeling vrijdag 07 februari

Minder medicijnen door neurofeedback

We willen graag onderzoek doen naar deze behandeling. Want naast negatieve reacties, zijn er ook mensen die wel baat zeggen te hebben bij neurofeedback. Zo krijgen we een mail van Jeroen. Zijn zoon heeft ADHD en zat aan de medicatie: “Al snel ging hij van 30 milligram medicatie naar 10 milligram per dag. De laatste behandeling was alweer twee jaar geleden, maar het resultaat lijkt blijvend”, aldus Jeroen. 

lees ook: Hersentraining oplossing voor ADHD? ‘Mijn zoon is een heel ander jongetje geworden’ donderdag 13 februari

Aan de ene kant zijn er de succesverhalen van lezers van onze website en tientallen bedrijven die claimen dat neurofeedback een oplossing is voor heel veel verschillende problemen en aandoeningen. En aan de andere kant zijn er sceptici en wetenschappers die waarschuwen dat er maar weinig tot geen claims bewezen effectief zijn. Ook zorgverzekeraars lijken voorlopig niet heel enthousiast want de behandeling wordt niet (meer) via de aanvullende verzekering vergoed. 

Toch houdt dat ouders van kinderen met ADHD en autisme en mensen die lijden aan slaapproblemen of depressie niet tegen om neurofeedbacktherapie uit te proberen. Even zoeken op internet levert een beeld op van een wijdverspreid aanbod van bedrijven die de behandeling in hun pakket hebben. Van wetenschappers die hun eigen bedrijf begonnen zijn, tot mensen die na een succesvolle behandeling zelf in het vak gestapt zijn, in iedere stad is er wel een kliniek. 

Wij zijn op zoek naar mensen met ervaring met deze vorm van therapie. Heb jij of je kind neurofeedbacktherapie gehad, of pas je het zelf toe binnen je kliniek? Neem dan contact met ons op via het tipformulier

Lees meer over

Algemeen Alternatieve behandelingen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Alternatieve behandelingen

Research

Wij zoeken mensen met ervaring met neurofeedback. Ben jij een behandelaar die neurofeedback inzet, of heb je er zelf gebruik van gemaakt? Neem dan contact met ons op een deel jouw verhaal.

Deel jouw ervaring 10 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 30 maart 22:25u, NPO2

64 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever

Huub Floor is een dertiger met een ziel van een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Met flair, uitdagend en soms tot op het randje maakt hij verhalen. Maar niet voordat onomstotelijk vast staat dat wat hij onderzoekt ook klopt. Daarom schuwt hij het ook niet om dikke stapels documenten door te spitten waarbij hij snel tot de kern komt. Een lekker verhaal is leuk, maar het moet wel kloppen.

Lees verder
@huubfloor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Neurofeedback is zo’n alternatieve behandeling. Door je hersenen te trainen zouden ADHD, symptomen van autisme, epilepsie, depressie en slaapproblemen met succes aangepakt kunnen worden.
Alles over dit onderzoek