Interview Van wie is de natuur?

Netten en touwen tegen illegaal crossen door het drukke bos

donderdag 20 februari 2020 Leestijd: 2 min.

crosser in de natuur / ANP

Neeltje Bollen

Verslaggever

neeltje.bollen@kro-ncrv.nl

donderdag 20 februari 2020 Leestijd: 2 min.

Boswachter Jeroen Buunen uit Twente wil netten en touwen gaan inzetten tegen illegale crossers in zijn bos.  De wildcrossers verstoren de natuur en Buunen krijgt klachten van andere recreanten. “Het is wachten tot het een keer goed misgaat.” Wij willen weten wat jouw ervaringen zijn in de natuur. Leidt de drukte in het bos tot problemen? Reageer via het tipformulier

Crossers (gemotoriseerde voertuigen) mogen niet in beschermd natuurgebied komen, maar doen dit wel. Naast de impact van de herrie van de motoren op de natuur, maakt Buunen zich ook zorgen om de veiligheid van andere recreanten. “Gevaarlijke situaties ontstaan vooral als de wind verkeerd staat, dan hoor je ze niet. Stel, jij zit op een paard of wandelt met kleine kinderen en er komen drie motoren om de hoek, dan kan het een keer goed misgaan.” Op dit moment lukt het de boswachter van Staatsbosbeheer niet om te handhaven. Meestal racen de crossers gewoon weg en laten ze zich niet stoppen. Zijn collega’s in Drenthe, Gelderland, Overijssel en Limburg maken hetzelfde mee.

Controle met netten

Buunen en collega’s willen nu netten en touwen gaan inzetten bij controles. Die methode is al een paar jaar succesvol in Brabant. Op plekken waar veel wildcrossers komen, wordt een voorbijrijdende crosser tot stoppen gemaand. Vervolgens trekt het controleteam voor en achter de crosser touwen strak met afzetlintjes. Eventuele vluchtwegen links of rechts het bos in worden afgesloten met netten. De crosser krijgt een proces-verbaal, de boete kan oplopen tot 1000 euro. 

De toegenomen drukte baart Buunen zorgen. “Op mooie dagen in het voor- of najaar is het soms drukker in het bos dan in de dorpskern.” Naast de implicaties voor de natuur, ontstaan er volgens Buunen ook veel conflicten. “Wij proberen de soortgroepen uit elkaar te houden. Dat gaat niet altijd goed namelijk. De ene recreant wil rust en stilte, die wil een zwarte specht of een ree zien. De mountainbiker wil vlot door een circuitje heen. En ook de ruiter en de mountainbiker gaan weer niet samen.” 

'Net kleine kinderen'

Als Buunen en collega’s mensen aanspreken dan wijzen die vaak met de vinger naar de ander. De mountainbiker die op het ruiterpad rijdt, zegt dat de ruiters ook op hun mountainbikepaden komen. Buunen: “Het zijn net kleine kinderen.” Ook krijgt hij signalen dat mensen het heft in eigen handen willen nemen, bijvoorbeeld tegen de crossers. “‘Ik sla ze zelf wel een keer met een stuk hout van de motor af.’ Ja, dat wil je natuurlijk niet. We moeten het dus gaan aanpakken”, aldus Buunen. “We zijn een klein landje met 17 miljoen mensen en wensen, en dat is soms lastig.”

Op de hoogte blijven van dit onderzoek? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief, dan krijg je elke twee weken een update!

Wij willen weten wat jouw ervaringen zijn in de natuur: in het bos, op de heide of op het water. Is het drukker dan voorheen? Leidt die drukte tot problemen? Ben je ruiter en heb je last van mountainbikers? Of juist andersom? Een wielrenner die wordt opgejaagd door e-bikes? Vertel het ons!

Lees meer over

Natuur en milieu Van wie is de natuur?
Verkenning Research Opnames Uitzending

174 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Neeltje Bollen Verslaggever
Verslaggever Neeltje Bollen is opgeleid als bioloog, maar wist al snel dat ze liever televisieprogramma’s wilde maken. Haar wetenschappelijke achtergrond en haar ruime ervaring bij wetenschapsprogramma’s komt goed van pas bij De Monitor. Een ingewikkeld meetrapport, kamerbrief of wettekst, ze draait haar hand er niet voor om. Als maker vind Neeltje het leuk om complexe onderwerpen creatief, begrijpelijk en menselijk in beeld te brengen. Want televisie is tenslotte om naar te kijken.
Lees verder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We willen er met z'n allen lekker op uit. Op de mountainbike, te voet of hangend aan een kite: de natuur in Nederland wordt steeds drukker. Welke problemen levert dat op?
Alles over dit onderzoek