Nederlandse Zorgautoriteit wil meer macht om geld voor patiënt terug te vorderen

zaterdag 31 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

nza /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

zaterdag 31 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Patiënten moeten de terugbetaling van foute zorgnota’s kunnen afdwingen. De Nederlandse Zorgautoriteit wil daarom de wettelijke bevoegdheid krijgen om die terugvordering bij zorgverzekeraars te kunnen forceren. Op dit moment is dat namelijk nog niet mogelijk. Dat zegt de NZA in een interview dat wij met ze hadden voor ons dossier Dokters in de knel.

Ons onderzoek komt voort uit een ruzie tussen tandartsen en zorgverzekeraar Achmea over foutieve zorgdeclaraties. Tandartsen trekken bij ons aan de bel omdat dit uiteindelijk over het geld van patiënten gaat. Want foutieve tandartsdeclaraties kunnen (deels) betaald zijn door de patiënt. Maar ziet die dan ook zijn geld terug?

De NZA wil niet op de ruzie ingaan, maar deelt de zorg dat patiënten bij de verrekening van foutieve declaraties geld mislopen. Daarom wil ze meer bevoegdheden:

‘Daarnaast wil de NZa ook dat het mogelijk wordt om terugbetaling van foute nota’s aan de patiënt wettelijk af te dwingen, ook als de patiënt niet zelf aan de bel trekt. Bijvoorbeeld als er sprake is van verrekeningen tussen de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar.’

Zij stellen bovendien dat geld van de patiënt zo veel mogelijk terug gaat naar die patiënt.


Zelf opletten

De NZA roept op om zelf goed je nota’s te controleren en bij twijfel bij je verzekeraar aan te kloppen. Die is verplicht om de nota te checken op onjuistheden en te (laten) corrigeren door de zorgaanbieder als de nota inderdaad niet blijkt te kloppen. Doet de zorgverzekeraar dat niet? Dan kunnen patiënten zich bij de NZA melden. ‘Wij kunnen de zorgverzekeraars daarop aanspreken als zij dit niet corrigeren voor hun verzekerden.’

In het verleden heeft de NZA wel eens een moreel appél aan verzekeraars gedaan om geld terug te geven aan patiënten. Zo kwam de NZA op voor 300 gedupeerden in enkele zorg- en verpleeghuizen, en haalde zo bijna 2 ton terug. Maar een moreel appél alleen is niet voldoende voor de NZA en ze willen dus meer bevoegdheden om het geld terug te vorderen.

Heeft u tips over dit onderwerp, mail ons. Onze uitzending is zondagavond om 22.35 op NPO 2.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokters in de knel
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorgverzekeraars controleren via een computersysteem het declaratiegedrag van alle zorgverleners, waaronder huisartsen. Als volgens dat systeem iemand ‘meer dan gemiddeld’ declareert, w...
Alles over dit onderzoek