Natuur en Milieufederatie Drenthe: Kamp ondergraaft draagvlak windenergie

zondag 04 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

screenshotwindmolens_0 /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

zondag 04 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

De Drentse milieubeweging is zeer ontevreden met de manier waarop windmolenparken in de provincie worden doorgedrukt. Niet omdat ze tegen windenergie is, maar wel omdat door de onvrede en de onrust windenergie in een kwaad daglicht is komen te staan.


We spraken de directeur Reinder Hoekstra van de Natuur en Milieufederatie voor ons dossier Inspraak: burger versus overheid over de plaatsing van windparken in Drenthe. Toen de provincie in 2010 een plan maakte om gebieden aan te wijzen voor windenergie, bepleitte zijn federatie dat ook in de Veenkoloniën te doen. Die strategie was legitiem, en werkte, want de provincie paste haar plannen aan.

Achteraf stellen wij samen met de milieufederatie vast dat die windparken mede daardoor in een paar maanden tijd er doorheen zijn gedrukt. Want toen de boeren tegelijkertijd bij het Rijk een vergunning aanvroegen voor een gigantisch windmolenpark, werden ze meteen met open armen ontvangen en besloot het Rijk dat onder de Rijkscoördinatieregeling (RCR) te laten vallen. Dat betekende concreet dat het windpark er kwam, en het Rijk alles zou gaan bepalen.

Alleen verliezers

De milieufederatie heeft altijd bepleit dat de bevolking wél betrokken zou worden. Bovendien wilde de federatie ook naar andere plekken kijken. Nu voelde het voor de inwoners als een overval. Daarmee is niet alleen het vertrouwen in de politiek beschadigd, ook het draagvlak voor milieubeleid is aangetast. Wat dat betreft zijn er dus alleen maar verliezers in Drenthe.

Gemeentes klagen te veel

Overigens vindt de federatie dat de provincie en de gemeenten achteraf te veel lopen te klagen. Beide zagen te laat dat de landelijke politiek meer windenergie wilde, dat zou gaan afdwingen, en dat je daar dus veel eerder op moet reageren. Verhalen van met name de gemeente dat ze van niets wisten, stroken niet met de discussies en voorbereidingen die toen voor ambtenaren en bestuurders bekend moesten zijn. Dat inwoners die niet kenden, is veel begrijpelijker.

Kijk vanavond onze uitzending op NPO 2, 22.35. Voor tips: demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek