Nationale ombudsman wil einde aan gijzeling ‘schrijnende’ gevallen

woensdag 22 april 2015 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2015-04-22 om 14.46.49 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

woensdag 22 april 2015 Leestijd: 1 min.

Reinier van Zutphen, de Nationale ombudsman, nodigt de drie belangrijkste betrokken partijen uit voor spoedoverleg over de gijzeling van mensen die hun verkeersboetes niet kunnen betalen. Hij wil op korte termijn om de tafel met het Openbaar Ministerie (OM), het Ministerie van Justitie en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) om een oplossing te vinden voor dit probleem.

De Ombudsman doet momenteel onderzoek naar de gijzelingen door de overheid van personen die hun boetes niet betalen. Voor een flink aantal van deze mensen is de financiële situatie zo slecht dat ze de boetes eenvoudigweg niet kúnnen betalen. In hun geval is gijzeling volgens de Ombudsman zinloos en zou er een andere oplossing gevonden moeten worden.

Van Zutphen:

“We weten uit de gevallen die wij hebben gezien dat het gaat om mensen die niet alleen een probleem hebben met een verkeersboete die ze niet betaald hebben. Er is meer aan de hand: andere schulden, ontwrichte gezinnen of iets anders, dus het zijn probleemsituaties. Ik vind dat er eerder oog moet zijn voor die probleemsituaties.“

In 2014 werden er 92.500 verzoeken tot gijzeling gedaan door het CJIB. Naar schatting wordt 5% daarvan ook uitgevoerd. Dat zijn er 4600 in totaal en dus 12 per dag. Voor een boete van €50,- staat 1 dag cel tot een maximum van 7 dagen per boete. Bij meerdere boetes kan ook de duur van de detentie oplopen.

Na de gijzeling blijft de boete openstaan, die moet nog steeds worden betaald. Gijzeling is dus een dwangmiddel om de overtreder te bewegen tot betaling.

####Kijk zondag 26 april om 22.35 uur naar De Monitor op NPO 2.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Gegijzeld door de overheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

263 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het ...
Alles over dit onderzoek