Nationale Ombudsman start onderzoek inschrijven in BRP

donderdag 25 februari 2016 Leestijd: 1 min.

HAAS OMBUDSMAN28 9841_0 /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

donderdag 25 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Ook de Nationale Ombudsman stort zich vanaf vandaag op de Basisregistratie Personen (BRP). In ons onderzoek Digitaal Doolhof constateren we dat de BRP één van de belangrijkste registratiesystemen in Nederland is. Eén foutje in de BRP kan grote gevolgen hebben omdat verschillende overheidsdiensten, waaronder de Belastingdienst, hun gegevens uit de BRP halen. De Nationale Ombudsman onderzoekt nu specifiek de problemen van mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats: zij kunnen zich soms niet inschrijven in de BRP.

Het gaat bijvoorbeeld om jongeren, die door hun ouders zijn uitgeschreven en geen vaste verblijfplaats hebben, mensen die ‘wel ergens’ verblijven maar zich daar niet mogen inschrijven, mensen die zijn teruggekeerd uit het buitenland, ex-gedetineerden en zogenoemde wereldreizigers. Registratie in de BRP geeft toegang tot een groot aantal voorzieningen van de overheid zoals uitkeringen en toeslagen. Wie niet ingeschreven is, loopt dus het risico veel mis te lopen.

Buitenlandse studie

Ook wij kwamen in contact met mensen die in de knoop raakten door de BRP. Zo liep Maaike volledig vast omdat zij tijdelijk naar het buitenland ging om te studeren. Terwijl zij slechts tijdelijk uit Nederland verdween, werd zij volledig uitgeschreven uit haar gemeente, waardoor ze geen studiefinanciering en toeslagen kreeg en zelfs niet verzekerd was voor ziektekosten. De fout rechtzetten bleek een bijna onmogelijke exercitie.

‘Het probleem is dat het systeem van de overheid niet is gemaakt voor uitzonderingen. Het systeem herkent niet dat je slechts tijdelijk in het buitenland verblijft. Dan ben je dus geëmigreerd.’

280 Gemeenten

De Ombudsman, Reinier van Zutphen, wil nu met gemeenten kijken naar wat er moet gebeuren als burgers zonder duidelijke vaste woonplaats zich willen inschrijven in de BRP. Van Zutphen heeft alle 280 bij hem aangesloten gemeenten vragen gesteld over de inschrijving. Het onderzoek zal eind van de zomer 2016 afgerond zijn.

Ben je ook in de problemen gekomen doordat je je niet kon inschrijven in de BRP? Of loop je vast door een andere digitale overheidsdienst. Laat het ons weten! tip insturen.

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Digitaal doolhof
Verkenning Research Opnames Uitzending

278 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De overheid trekt zich steeds verder terug achter een digitaal loket. Maar wat gebeurt er als jouw gegevens niet kloppen? Zoals bij de Belastingdienst, de Basisregistratie Personen, DUO of het UWV....
Alles over dit onderzoek