Nachtwerk neemt toe. Werk jij ook regelmatig 's nachts?

vrijdag 11 mei 2018 Leestijd: 1 min.

Nachtwerk door de brandweer / ANP

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

vrijdag 11 mei 2018 Leestijd: 1 min.

Distributiemedewerkers, nachtwerkers in ploegendienst, vrachtwagenchauffeurs, verplegers, verloskundigen, luchtvaartpersoneel, politieagenten: mensen die regelmatig ‘s nachts werken. Het ging vorig jaar om 732.000 van in totaal ruim 8,5 miljoen werkenden. En dat aantal zal de komende jaren toenemen omdat er steeds meer vraag is naar werknemers in de nachtelijke uren. Hoe is het om ‘s nachts te werken?

Uitzendbureaus constateren een forse stijging van het aantal vacatures in de logistieke sector, zo meldt de NOS. De stijging van het aantal vacatures voor nachtwerk zou voornamelijk komen door de populariteit van online winkelen. Want ook in distributiecentra wordt ‘s nachts gewerkt om te zorgen dat klanten hun bestelde pakketjes de volgende dag in huis hebben. Bij uitzendbureau Tempo-Team bijvoorbeeld zien ze een groei van zeker 30 procent. De nachtwerkeconomie neemt dus steeds grotere vormen aan. Wat betekent dat voor onze gezondheid?

8,3 % van de werkenden werkt regelmatig ‘s nachts, 6,7% soms (Bron: TNO).in 2016 werkt 8,3 % van de werkenden regelmatig ‘s nachts, 6,7% soms (Bron: TNO).

 

Ongezond

Zeven procent meer kans op diabetes en een verhoogd risico van acht procent op hart- en vaatziekten. Dat is de balans voor medewerkers die veertig jaar lang hebben gewerkt in de nachtdienst. Dat blijkt uit een advies van de Gezondheidsraad. Zij hebben onderzoek gedaan naar nachtwerk en adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om nachtwerk waar mogelijk te beperken. Volgens de Gezondheidsraad is er namelijk maar één oplossing: minder nachtwerk.

Is nachtwerk echt nodig?

En dat terwijl de tendens is: meer nachtwerk. Hoogleraar arbeidsomstandigheden Tjabe Smid vraagt zich af of het nachtwerk ook echt in alle gevallen onvermijdelijk is. In een sector als de zorg ontkom je er volgens hem niet aan. 'Maar is het echt nodig dat jouw pakketje morgen al bij jou wordt bezorgd? Kan dat niet een dag later?'

Smid: ‘Je hebt de Arbeidstijdenwet en die stelt beperkingen aan de duur van het nachtwerk en de frequentie. Maar er staat nergens in de wet dat je alleen ’s nachts mag werken als dat echt nodig is. Het lijkt wel alsof nachtwerk wordt beschouwd als een gegeven, alsof de wettelijke regels daarop zijn afgestemd.’

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Werk jij regelmatig 's nachts?

Wij willen meer weten over dit nachtwerk. Waarom kies je ervoor en wat doet het met je? Werk jij weleens ‘s nachts en wil jij je verhaal vertellen? Of ben jij werkgever in deze sector? Welke maatregelen neem jij dan voor je werknemers? We horen graag jouw ervaring.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek