Natuur en milieu / Bestrijdingsmiddelen

‘Naar voedingswaarde kijken we niet. Dat is toch gek?’

zondag 21 oktober 2018 Leestijd: 1 min.

Vrouw op groente-afdeling / ANP

Karen Geurtsen

Redacteur

zondag 21 oktober 2018 Leestijd: 1 min.

We krijgen tientallen reacties op onze uitzending over Bestrijdingsmiddelen. Tipgevers sturen informatie over initiatieven om minder intensief te telen, maar wijzen ons ook op nadelen van biologische landbouw. Boer Snippe uit Zeewolde verschuift de focus van het teeltproces naar de inhoud: ‘Waar ik zeer benieuwd naar ben, is de voedingswaarde van langzaam- en snelgroeiende producten.’

Voor ons onderzoek naar Bestrijdingsmiddelen spraken we meerdere boeren die aangaven dat telen zonder gewasbescherming simpelweg niet mogelijk is, omdat ze dan geen triple a-producten kunnen telen, geen omzet draaien en hun bedrijf wel kunnen opdoeken. De consument wil nu eenmaal grote, rechte producten zonder plekjes eraan. De afnemer van de boer, let dus vooral op het uiterlijk van zijn producten. Maar is dat terecht?

Biologische teelt ook niet 100% ideaal, maar wel meer bezig met inhoud

Een biologische teler uit Zeewolde stuurt ons een mail waarin hij de focus verschuift van uiterlijk naar inhoud. Hij vraagt zich af: ‘Waar ik zeer benieuwd naar ben, is de inhoud van langzaam groeiende producten en die van de opbrengstknallers. Wat eten we nou eigenlijk? En wat vind je van chemische middelen in het eten terug?’

We bellen deze biologische teler, Wouter Snippe. Hij vertelt ons dat hij sinds 2001 op rijke klei in de polder rode bieten verbouwt. Snippe teelt biologisch: ‘Het verdienmodel als biologische teler is beter dan het reguliere, maar de markt is nog klein. Als de biologische sector wil groeien, moeten we als maatschappij een keuze maken. Minder winst voor onze economie door wereldexport, meer betalen voor ons voedsel.’ De biologische teelt is volgens Snippe de beste optie, maar de sector kampt ook met vraagstukken: ‘Er kunnen natuurlijke middelen worden ingezet die niks met het biologische gedachtegoed te maken hebben. Als sector moeten we hier kritisch naar kijken.’

Voedingswaarde

Snippe wil graag weten of zijn langzaamgeteelde producten een andere voedingswaarde hebben dan snelgroeiende groenten met hogere opbrengsten. Maar meet hij dat dan zelf niet? Snippe: ‘Ik weet niet of dat kan. Ik laat alleen één keer in de 2 jaar mijn bodem testen om te kijken hoe het humusgehalte is. En biologische producten moeten bij het lab worden getest op residuen van bestrijdingsmiddelen. Maar voedingswaarde, daar kijken we niet naar. Gek eigenlijk, toch?’

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief. We sturen je dan elke twee weken de nieuwste artikelen.

 

Natuur en milieu / Bestrijdingsmiddelen

Oproep

Wij willen graag meer weten over de voedingswaarde van ons eten. Is er een verschil in de voedzaamheid van langzaam- en snelgeteelde groenten? Wat vinden we op ons bord terug? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Karen Geurtsen

Redacteur

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid (MA) en Journalistiek & Nieuwe Media (MA) stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Meer weten?

Boeren en particulieren gebruiken bestrijdingsmiddelen om plagen, onkruid en ziekten tegen te gaan. In deze middelen zitten soms omstreden stoffen. We hebben tips binnenkregen van mensen die ermee ...
Alles over dit onderzoek