Onderzoek Psychodiagnostiek

Naar de rechter om van je diagnose af te komen: ‘Het stigma belemmert me’

woensdag 23 september 2020 Leestijd: 2 min.

Man op bank / Getty Images

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl

woensdag 23 september 2020 Leestijd: 2 min.

Karel* kreeg twintig jaar geleden de diagnose manische-depressie. Hij heeft al tien jaar geen klachten meer, wordt er niet meer voor behandeld en krijgt ook geen medicijnen meer. “Ik heb veel last van deze diagnose, vanwege het stigma. Ik herken me er absoluut niet meer in en heb ook geen hulpvraag meer.” Kortom: Karel wil van de diagnose af. Hij denkt erover een rechtszaak aan te spannen tegen de GGZ.

“De diagnose bipolair (synoniem voor manisch-depressief, red.)  kreeg ik op basis van een aantal symptomen, waar ik last van had. De psychiater keek niet naar het ontstáán van die symptomen.” Mensen die bipolair zijn, zijn afwisselend depressief en manisch. In de manische periode zijn ze uitgelaten en hyperactief en kunnen ze last hebben van wanen. In de depressieve maanden zijn ze somber en zwaarmoedig. Karel kende indertijd depressieve periodes, vertelt hij. “Dan zag ik het soms niet zitten, had soms geen toekomstperspectief. Maar ik kende ook geluksmomenten, waar ik me aan vastklampte. Tadáá, ik heb perspectief! Ik denk dat dat contrast toen geïnterpreteerd is als bipolair.”

 

“Vijftien jaar geleden werd ik afgekeurd voor matroos binnenvaart vanwege die diagnose. "Karel

Het stigma speelt op in contact met andere mensen, vertelt Karel. “Ik ben indertijd even opgenomen geweest omdat ik een psychose had en was daar altijd openhartig over. ‘Nu weten we waar het aan ligt’, zei iedereen toen tegen me.” De omgeving denkt: hij is bipolair, dat is een beperking en dat belemmert hem, vertelt Karel. Maar niet alleen dat: hij heeft daardoor ook kansen gemist in zijn leven, zegt hij:  “Vijftien jaar geleden werd ik afgekeurd voor matroos binnenvaart vanwege die diagnose. En mijn groot vaarbewijs is daarom ook nog eens teruggevorderd.”

Karel werkt inmiddels fulltime en heeft al tien jaar geen last meer van de symptomen waarvoor hij lang geleden de diagnose manische-depressie kreeg. Hij gaat ook bij zijn huisarts aankloppen. “Ik wil bij hem de vraag neerleggen: hoe kom ik van mijn stigma bipolair af? Kan hij deze diagnose ontkracht krijgen door een psychiater?”

"Mensonterend, als je het mij vraagt!”Karel

Daarnaast wil Karel een rechtszaak aanspannen. Nu is dat nog een gedachte, zegt Karel, hij onderzoekt hoe hij dat het beste aan kan pakken. “Dat ik levenslang deze stoornis zou hebben, vind ik heel kwalijk. Ik zit gevangen in de DSM (diagnostic statistic manual of mental disorders, het kwalificatiesysteem voor psychische stoornissen dat wereldwijd wordt gebruikt, red.). En met mij een heleboel mensen.” Karel vindt het vreselijk en niet eerlijk dat hij volgens de DSM een stoornis heeft, iets dat niet te genezen zou zijn. “Mijn ervaring is dat zo'n classificatie, en de diagnose die daaraan is vastgeplakt, mij juist meer naar beneden heeft gedrukt. Omdat dit mij geen uitzicht geeft op herstel. Mensonterend, als je het mij vraagt!”

 *echte naam bekend bij de redactie

Lees meer over

Gezondheid en zorg Oproep: gezondheid en zorg

We zoeken nog meer informatie over dit onderwerp. Help ons mee!

201 mensen vinden dit onderwerp interessant voor een uitzending

Gezondheid en zorg / Oproep: gezondheid en zorg

Psychische zorg

Ben jij ook ooit gediagnosticeerd met een psychische stoornis, waar je nu geen klachten meer van hebt en ervaar je het ook als een stigma waar je van af wil? En heb je misschien al stappen gezet om van je diagnose af te komen? We horen graag van je!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Mijke van Wijk Redactie
Mijke van Wijk studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie is ze bij de radio gaan werken als redacteur, verslaggever en presentator. Mijke werkte onder meer voor BNR Nieuwsradio, NPO Radio1 en de Bayerische Rundfunk. Ze heeft meerdere radiodocumentaires gemaakt voor de NTR en de VPRO, onder andere over ontbossing en sojateelt. Voor KRO-NCRV maakte ze de podcast Tante Jos.
Lees verder
@mijkevanwijk

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Onze onderzoeksjournalistiek begint met jouw verhaal. In dit dossier richten we ons op tips op het gebied van gezondheid en zorg. Stuit je op een misstand? Dan horen we graag van jou.
Alles over dit onderzoek