Na tien jaar moest ik ineens een mondkapje dragen

maandag 02 september 2013 Leestijd: 2 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

maandag 02 september 2013 Leestijd: 2 min.

Ons onderzoek begint na een bericht van een anonieme monteur. Hij werkt al meer dan tien jaar met isolatiemateriaal, maar sinds een paar maanden moet hij hierbij ineens een mondkapje dragen.

Waarom wist ik dat niet eerder? Op een personeelsvergadering werden alle medewerkers op de hoogte gesteld van de nieuwe voorzorgsmaatregelen. "We werden allemaal bij elkaar geroepen. Ze hadden het over een nieuw rapport en dat we dus vanaf nu mondkapjes moesten dragen. Als iedereen zich hier netjes aan zou houden, hoefde je je volgens hun nergens zorgen om te maken. Ik heb hier echt mijn twijfels over. Als ik een mondkapje nodig heb, is het dus gevaarlijk spul. Waarom wist ik dat niet eerder? En hoe gevaarlijk is dit spul echt?"

"De meeste monteurs hebben weleens gehoord van de gevaren van kwartsstof in de bouw, maar ik wist niet dat je ook van isolatiemateriaal ziek kan worden. Daarom droeg ik nooit een mondkapje", aldus onze bron.

De hobbyist Om het verhaal van deze bron te checken hebben we longarts Marjolein Drent benaderd. Zij bevestigde de gezondheidsrisico’s van werken met isolatiemateriaal en bracht ons in contact met één van haar patiënten, Bram Bakker. Hij heeft jarenlang in en om het huis geklust en zelf zijn huis, het huis van zijn zoon en zijn zelf gebouwde schuur geïsoleerd. Volgens longarts Drent heeft hij aan deze werkzaamheden longfibrose overgehouden.


Consequenties “Ja het is ook prima spul om mee te werken. Makkelijk te verwerken”, zegt Bakker. “Maar ik heb hier dus longfibrose door opgelopen. Dat heeft nogal wat consequenties. Vroeger heb ik veel gewandeld, dat vond ik prettig, en dat kan niet meer. Ik kan geen kilometers wandelen, na iedere vijfhonderd meter moet ik even stoppen. Ja, vijfhonderd meter is al een heel eind”, zegt hij lachend. “En gisteren was mijn zoon hier en moesten we een tuintafel sjouwen, dat was vijftien meter, maar dan heb ik het wel gehad hoor. Dan moet ik even stoppen.” Toch is het nog steeds moeilijk voor meneer Bakker om zijn nieuwe situatie te accepteren. “Ik ben in mijn doen en laten enigszins beperkt. Misschien wel meer beperkt dan ik wil toegeven.”

Herkenbaar? Is dit verhaal voor u herkenbaar? Vermoedt u dat u ook door het werken met isolatiemateriaal ziek bent geworden? Werkt u met isolatiemateriaal, maar bent u niet of pas recentelijk over de gevaren hiervan geïnformeerd? Neem contact op met de redactie, zodat wij meer aandacht aan dit probleem kunnen besteden (anonimiteit gegarandeerd) of plaats een openbare reactie. Uw medewerking wordt zeer gewaardeerd.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek