Na 16 jaar strijd oordeelt de rechter dat tipgever Albert Schuurman ziek werd door zijn werk

woensdag 02 december 2015 Leestijd: 1 min.

Schuurman 2 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

woensdag 02 december 2015 Leestijd: 1 min.

Al jaren strijd Albert Schuurman tegen zijn oud-werkgever, de Wienerberger steenfabriek. Na 16 jaar lijkt er voor hem eindelijk goed nieuws te zijn. Volgens de rechter is Schuurman inderdaad ziek geworden door het inademen van de giftige stof mangaan. Hij heeft daardoor hersenletsel opgelopen, maar zijn oud-werkgever heeft dat altijd bestreden. Schuurman: ‘Ze zeggen dan dat zal wel komen door je duiven, maar ik ben gewoon industrieel vergiftigd.’

Twee jaar geleden komen we voor het dossier Ziek door mijn werk in contact met Schuurman. Hij is er dan al van overtuigd dat zijn ziekte is gekomen door zijn werkzaamheden. De rechter geeft hem nu gelijk:

‘Op grond van het voorgaande is de kantonrechter van oordeel dat bewezen is dat Albert Schuurman zijn werkzaamheden heeft moeten verrichten onder omstandigheden die schadelijk kunnen zijn voor zijn gezondheid en ook dat aannemelijk is dat Albert Schuurman lijdt aan gezondheidsklachten die daardoor kunnen zijn veroorzaakt, in die zin dat het verband tussen de gezondheidsschade en de arbeidsomstandigheden niet te onzeker of te onbepaald is. Het door Albert Schuurman te bewijzen oorzakelijk verband tussen de werkzaamheden en de schade aan zijn gezondheid dient in beginsel dan ook te worden aangenomen.’ rechtspraak.nl

De steenfabriek heeft nu nog de kans om aan te tonen dat zij aan hun zorgplicht hebben voldaan en dat ze voldoende voorzorgsmaatregelen hebben getroffen om blootstelling aan mangaan te voorkomen.

De strijd is dus nog niet helemaal gestreden. En dat is precies waar Albert Schuurman zich zorgen over maakt. Hij is beschadigd en kan er maar moeilijk van genieten dat na 16 jaar strijd het gelijk aan zijn kant lijkt te staan. Schuurman: ‘Vergeten doe je het nooit, want je hele leven is kapot gemaakt. ’ Onze presentator Teun van de Keuken zoekt hem een dag na de uitspraak op.


Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek