‘Mogen we dan alleen maar opscheppen over de dingen die goed gaan in Noordwijk?’

maandag 19 februari 2018 Leestijd: 4 min.

Lenie Zoetendaal in gesprek met Teun / Uitzending 'Huurdersproblemen'

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

maandag 19 februari 2018 Leestijd: 4 min.

Ons onderzoek naar 'Huurdersproblemen' krijgt een opmerkelijk staartje. Het Noordwijkse raadslid Lenie Zoetendaal liet zich in onze uitzending kritisch uit over het gebrek aan betaalbare sociale huurwoningen en de situatie van spoedzoekers zoals Jenny en Petra. Na de uitzending moet Zoetendaal op het matje komen in de Noordwijkse gemeenteraad. Er wordt zelfs een motie aangenomen: ‘Acties waardoor de gemeente Noordwijk in een kwaad daglicht worden gesteld, keuren wij nadrukkelijk af.’ Maar hoeveel vrijheid heb je dan als raadslid nog om je mening te geven in de media?

Terug naar het begin van ons onderzoek naar Huurdersproblemen. We komen in contact met Jenny en Petra, die in respectievelijk Noordwijkerhout en Noordwijk wonen. Jenny en Petra zijn allebei gescheiden moeders met minderjarige kinderen. Ze wonen beide in een vakantiehuisje en staan wel ingeschreven voor een sociale huurwoning, maar het duurt nog jaren voordat ze genoeg wachttijd hebben opgebouwd om ook écht een huurwoning te kunnen krijgen. Jenny en Petra zijn zogenaamde ‘spoedzoekers’: ze zijn niet schrijnend genoeg voor urgentie, maar hebben wel met spoed een woning nodig om hun leven op de rails te houden.

‘Te weinig sociale huurwoningen Noordwijk’
Nadat we het verhaal van Jenny publiceren, komt Jenny in contact met het Noordwijkse CDA-raadslid Lenie Zoetendaal. Als wij Zoetendaal daarna bellen, vertelt ze ons dat ze zich al langer zorgen maakt over de weinige woonopties voor mensen die met spoed een woning zoeken in Noordwijk. Zoetendaal meent dat mensen zoals Jenny niet ‘tussen wal en schip vallen, maar ertussen worden gedúwd.’ Ten grondslag aan dit probleem ligt volgens Zoetendaal het feit dat er al jaren te weinig sociale huurwoningen gebouwd worden in Noordwijk.

We duiken in de cijfers
Is dat zo? Als we de verhalen van Jenny, Petra en raadslid Zoetendaal hebben gehoord, duiken we de cijfers in. We zien dat de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Noordwijk inmiddels 7,5 jaar bedraagt. In regionale verslagen over de woningmarkt lezen we dat het gebrek aan huurwoningen al veel langer teruggaat. Zo zijn de snel oplopende tekorten al in 2005 reden voor het ministerie van VROM om afspraken te maken over de bouwproductie binnen Holland-Rijnland, het samenwerkingsgebied waartoe ook Noordwijk behoort. Maar ook in de jaren die volgen blijft het aandeel sociale huurwoningen, ondanks herhaalde afspraken om nu toch écht meer te gaan bouwen, ver onder de afgesproken 30 procent. En op dit moment is slechts 18 procent van de woningen in het gebied een sociale huurwoning.

lees ook: Woningnood Noordwijk: ‘Ook verantwoordelijkheid van mensen om zelf oplossing te vinden’ woensdag 07 februari

Naar de wethouder
Hoe kan het dat er in Noordwijk nog steeds zo'n groot tekort aan betaalbare huurwoningen is? En zijn er concrete plannen om daar wat aan te veranderen? Met deze vragen onder de arm gaan we naar de wethouder Wonen van Noordwijk, Dennis Salman. Hij vertelt dat er in Noordwijk geen specifiek beleid is voor spoedzoekers als Jenny en Petra. ‘We kennen de groep uiteraard wel, maar het begrip spoedzoeker kennen we niet. In deze regio werken we met urgentie. Komt iemand daarvoor niet in aanmerking, dan houdt het voor mij als wethouder ook een beetje op. We hebben nu eenmaal schaarste. Het is ook de verantwoordelijkheid van mensen zelf om daar een oplossing voor te vinden.’ Dat klinkt hard, maar het betekent volgens Salman niet dat er niets wordt gedaan. Want met een ambitieus bouwplan zegt de gemeente wel serieus werk te willen maken van betaalbare huurwoningen.

‘Schade aan ons mooie dorp’
Dan horen we dat de kritische aandacht van ons programma voor het woonbeleid in Noordwijk in het verkeerde keelgat is geschoten bij Noordwijks grootste coalitiepartij. De fractievoorzitter van ‘Puur Noordwijk’ laat een agendapunt toevoegen aan de raadsvergadering die volgt op onze uitzending. In deze raadsvergadering vertelt de fractievoorzitter dat Puur Noordwijk vindt dat ‘mevrouw Zoetendaal Noordwijk als kritisch raadslid op discutabele wijze in een kwaad daglicht heeft gesteld.’ De partij wil hier graag in de raad bij stilstaan omdat ‘wij ons er als raad bewust van moeten zijn dat negatieve uitingen over Noordwijk ons mooie dorp schade berokkenen.’ Puur Noordwijk dient daar vervolgens een motie over in, die wordt aangenomen met steun van de Lijst Salman Noordwijk, D66 en PvdA-Groenlinks.

‘Keiharde beperking vrijheid van meningsuiting’
Ard Zandbergen is hoofdredacteur van de Bollenstreek Omroep. Hij is bij de raadsvergadering aanwezig om er verslag van te doen en hoort ‘met stijgende verbazing’ wat er gebeurt. ‘Ik ben als lokale journalist eerlijk gezegd jaloers op wat jullie met deze uitzending voor elkaar hebben gekregen. Het gebrek aan betaalbare huurwoningen is sinds mensenheugenis een thema in Noordwijk. Het onderwerp ‘spoedzoekers’ staat nu eindelijk op de agenda. Maar het kwalijke is dat het in de gemeenteraad zo wordt gedraaid, dat het om de landelijke reputatie van Noordwijk gaat.’ Zandbergen begrijpt niet dat de motie van Puur Noordwijk steun krijgt. ‘Het lijkt wel alsof de andere partijen niet begrijpen welke - in mijn ogen enorme - lading deze motie heeft. Het gaat hier in mijn ogen om een keiharde beperking van de vrijheid van meningsuiting.’

Kwaad daglicht
In het programma ‘Het stuur van de Bollenstreek’ ontvangt Zandbergen een paar dagen later het Noordwijkse PvdA-gemeenteraadslid Louis Koppel en het VVD-raadslid Roberto ter Hark. PvdA steunt de motie, VVD niet. Koppel vindt dat politieke discussie enkel en alleen in de raad moet plaatsvinden. Ter Hark is het daar hartgrondig mee oneens: ‘Ik moet beleid toch ook gewoon aan mevrouw Jansen op straat kunnen uitleggen? Ik kan toch niet zeggen tegen Noordwijkers: met u ga ik de discussie niet aan, dat doe ik alleen in de raad?’ Koppel zegt dat hij de motie steunt omdat hij vindt dat Lenie Zoetendaal Noordwijk in een kwaad daglicht gesteld heeft. VVD’er Ter Hark vraagt zich daarop af: ‘Maar wat ís dan dat kwade daglicht? Om een voorbeeld te noemen: ik heb aandacht gevraagd voor de fouten in bestemmingsplannen in Noordwijk. Dat onderwerp heeft veel aandacht gekregen en ik denk dat Noordwijk er daardoor niet per se goed opstaat. Zou ik zo’n vraag dan als raadslid niet mogen stellen? Dat gaat mij veel te ver. Als we dit soort discussies niet meer aan mogen zwengelen, dan gaan we echt besturen vanuit een ivoren toren.’

Verantwoording over wat fout gaat
Zoetendaal zelf laat na het debat weten dat ze ‘dubbel en dwars’ achter deelname aan de uitzending staat. ‘Dat Noordwijk er nu niet goed op staat, komt in mijn ogen omdat mij op deze manier de mond wordt gesnoerd. Mogen we dan alleen maar opscheppen over de dingen die goed gaan in onze gemeente? Er is ook nog een andere kant van de medaille: dat je verantwoording aflegt over wat er fout gaat.’

Nieuwsgierig geworden naar onze uitzending over Huurdersproblemen? Je kunt 'm hier terugkijken.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1414 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Wonen en leefomgeving / Woonproblemen

Uit woningnood op een vakantiepark? Reageer!

We vervolgen ons onderzoek naar 'Huurdersproblemen' en nemen nu vakantieparken en campings onder de loep. Woon jij op zo'n park omdat je geen reguliere huurwoning kon vinden en loop je daar nu tegen problemen aan? Laat het ons weten.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek