Moeten we het bejaardenhuis nieuw leven in blazen?

donderdag 26 januari 2017 Leestijd: 1 min.

Steeds meer thuiswonende ouderen belanden op de spoedeisende hulp /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

donderdag 26 januari 2017 Leestijd: 1 min.

Steeds vaker belanden thuiswonende ouderen op de eerste hulp. Ze zijn verward, onwel geworden of gestruikeld over een drempel. Voor het verpleeghuis komen zij vaak nog niet in aanmerking, maar thuis gaat het ook niet meer. Volgens Spoedeisende Hulp-verpleegkundige Silvia Scholten moet er betere zorg komen voor deze ouderen, tussen thuis en het verpleeghuis in. Moeten we het aloude bejaardenhuis nieuw leven in blazen?

Silvia vraagt zich af: ‘Moeten (deze ouderen, red.) wel op een spoedeisende hulp komen of is er een betere plek voor ze?’ Dat zei zij in De Monitor, in onze uitzending over de toenemende druk op de Spoedeisende Hulp. We spreken Silvia opnieuw voor ons Monitor Debat Oud in eigen huis.

Silvia Scholten werkt in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn. Ze heeft met haar collega’s zelfs een term bedacht voor deze ouderen die tussen wal en schip vallen: GNMT, Gaat Niet Meer Thuis. ‘Het wordt tegenwoordig toch wel verwacht dat mensen lang thuis blijven, waardoor mensen soms laat zorg krijgen, erg ziek zijn als ze hier al komen, en het dus niet meer gaat thuis.’

Bekijk hier de hele uitzending over de toenemende druk op de Spoedeisende Hulp

Hoe voorkomen we dat steeds meer kwetsbare thuiswonende ouderen op de eerste hulp belanden? Moeten we het bejaardenhuis nieuw leven in blazen? Zijn er andere woonvormen denkbaar? Of moet de zorg thuis gewoon beter geregeld worden?

Oproep

Tegen welke drempels lopen ouderen aan die afhankelijk zijn van mantelzorg en thuiszorg? En hoe voorkomen we dat het thuis mis gaat? Heb jij ervaring hiermee? Als oudere, familielid, of zorgverlener? Laat het ons weten. Want je weet: ons onderzoek begint bij jou!

Heb je tips over dit onderwerp of wil je meediscussiëren, mail je verhaal naar tip insturen. Uitzending 6 februari, 21:00 uur, NPO2.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Debat: Oud in eigen huis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Debat: Oud in eigen huis

Uitzending

Deel jouw ervaring 7 andere artikelen in onderzoek

71 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het Monitor Debat is een nieuw tv-programma van de makers van De Monitor. In aanloop naar de landelijke verkiezingen discussiëren we iedere week met jou over maatschappelijke thema’s. He...
Alles over dit onderzoek