Moeten gemeenten de 'islamisering’ van hun stad aanpakken?

woensdag 17 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Vrouw demonstreert tegen migratie uit 'moslimlanden'. / ANP

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

woensdag 17 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Het gaat knetteren bij de lokale verkiezingen dit voorjaar. Nieuwe partijen zijn van plan het de gevestigde orde moeilijk te maken. Ze zullen onrust veroorzaken met voorstellen die voor veel mensen taboe zijn. Voor ons een uitgelezen moment om één zo’n kwestie in de taboesfeer goed te onderzoeken: de vermeende islamisering.

Veel van de discussies gaan over de islamisering van Nederland en de vraag of dat –als het al speelt- erg is. Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen, positief én negatief. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden opgeschreven waar we graag je mening over horen. Wij zijn benieuwd waar jij in jouw gemeente mee te maken hebt. Je kunt jouw ervaring hier met ons delen. Let wel, we willen de discussie graag op niveau houden.

Geen halalslagers meer

In Rotterdam heeft de politieke partij Leefbaar Rotterdam een concreet voorstel. Ze willen een ‘vestigingswet’ invoeren om meer grip te krijgen op winkels en horeca in de stad. Leefbaar Rotterdam ergert zich wild aan sommige van de straten in Rotterdam, zoals de Beijerlandselaan op Rotterdam Zuid. Lijsttrekker Joost Eerdmans noemt die straat ‘Klein Turkije’, terwijl DENK het een ‘leuke multiculturele winkelstraat’ vindt.

We horen graag van jullie wat hier mogelijk het probleem is. Klopt de bewering van Leefbaar Rotterdam dat dit soort winkelstraten, die je in elke grotere stad vindt, vol belwinkels en shishalounges zit? En zo ja, is dat erg? Leefbaar Rotterdam concludeert in haar verkiezingsprogramma:  ‘Na de zoveelste halalslager is het eindelijk weer eens tijd voor een Nederlandse groenteboer.’

Hoe ver wil je gaan

Maar hoe ‘Nederlands' wil men het in Rotterdam maken?  Zo werd een Turkse ondernemer in de stad dringend gevraagd om alcohol te gaan schenken, om zo de buurt weer op de kaart te zetten. Door drank te serveren zou de zaak aantrekkelijker worden voor klanten van elke afkomst en hoe drukker het wordt, 'hoe minder hangjongeren'. Gaat zo’n plan te ver?

Aan de andere kant werd een Marokkaanse onderneemster bedreigd omdat ze in haar wijnbar vrijwillig alcohol schenkt. Het roept de vraag op: waar moet de bemoeienis van een gemeente beginnen?

En zo zijn er nog meer kwesties: Nida in Rotterdam, een door de islam geïnspireerde politieke partij uit de gemeenteraad, wil meer aandacht voor onder andere de rol van allochtonen bij de wederopbouw van de stad. Leefbaar Rotterdam wil juist meer lessen over het Rotterdamse culturele erfgoed.

Gucci-handtassen afpakken

Veel van deze thema’s komen ook in andere steden naar voren. In Amsterdam bijvoorbeeld. Daar doet het conservatieve Forum voor Democratie (FvD) mee aan de verkiezingen, maar ook DENK en BIJ1 van Sylvana Simons. Alle drie partijen maken serieus kans om in de gemeenteraad te komen. Forum voor Democratie zet in op de ‘verworvenheden en kernwaarden’ die onder druk zouden staan door de komst van de islam, terwijl DENK en BIJ1 juist meer ruimte voor nieuwe groepen Nederlanders opeisen.

 Concreet wil FvD een verbod op moskeeën die gefinancierd worden vanuit het buitenland. Ook wil de partij dat de politie de ‘patseraanpak' uitbreidt met het staande houden en ondervragen van jongeren met dure Gucci-tassen. Heb jij hier last van, of vind je het juist geen probleem? Laat het ons weten!

 

In Enschede doen zowel DENK als de PVV voor het eerst  mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Denk denkt 4 zetels te halen. De PVV scoorde bij de Tweede Kamerverkiezingen heel goed in Enschede. Waar zal het in Enschede over gaan? Misschien over de nieuwe moskee, de minaretten en de gebedsoproepen. Is dit de ‘islamisering' die gemeenten moeten tegenhouden?

Heb jij ervaring met 'islamisering' in jouw gemeente? Of vind je juist dat gemeente te ver gaat? Meld je dan bij ons! 

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

'Islamisering' van de gemeente

Positieve en negatieve ervaringen van burgers, ondernemers en professionals zijn welkom. Deel jouw ervaring en help ons onderzoek verder.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever

Huub Floor is een dertiger met een ziel van een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Met flair, uitdagend en soms tot op het randje maakt hij verhalen. Maar niet voordat onomstotelijk vast staat dat wat hij onderzoekt ook klopt. Daarom schuwt hij het ook niet om dikke stapels documenten door te spitten waarbij hij snel tot de kern komt. Een lekker verhaal is leuk, maar het moet wel kloppen.

Lees verder
@huubfloor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek