Oproep Cannabisgebruik door 25-minners

Moeder: ‘Ze zag geesten rond de auto en had het gevoel dat ze doodging’

donderdag 07 november 2019 Leestijd: 2 min.

Man met joint / Ian Hooton/SPL Getty Images

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

donderdag 07 november 2019 Leestijd: 2 min.

We krijgen een mail binnen van een bezorgde moeder. Ze vertelt dat haar dochter in een auto, samen met een collega, voor het eerst cannabis gebruikte en meteen allerlei waanbeelden kreeg. ‘Ze zag geesten rond de auto en had het gevoel dat ze doodging en dat geesten haar ziel uit haar lichaam trokken.’

Wat voor deze moeder vooral aangrijpend was, is hoe bang haar dochter werd. ‘Ze vertelde hoe ze de telefoon moest vasthouden omdat ze anders dood zou gaan, dat ze op dat moment alles had kunnen doen wat iemand maar zou vragen, ook al had ze van een flat moeten springen.’ 

Hoe gaan ouders om met het cannabisgebruik van hun kinderen? We willen daar graag meer over weten. Er zijn ouders die cannabisgebruik ontraden of verbieden. Er zijn ook ouders die het zeker niet ontraden, maar uitleggen wat wel en wat niet te doen. En er zijn natuurlijk ouders die zien hoe jongeren worstelen met de cannabis. Wij horen graag jullie ervaringen. 

lees ook: Cannabis: groter risico op psychose of het ultieme medicijn? maandag 04 november  

Nou is het natuurlijk niet zo dat iedereen zo maar van cannabis gaat hallucineren of een psychose krijgt. Sterker nog, de grote meerderheid krijgt niet een psychose. In ons onderzoek willen we weten hoe sterk dat verband nu eigenlijk is. Aan de ene kant zijn er psychiaters die een causaal verband zien tussen meer gebruik en psychoses. Aan de andere kant benadrukken experts genetisch ‘talent’ voor een psychose en het fenomeen dat juist kwetsbare mensen sneller naar de joint grijpen. Die joint is in hun visie juist niet de voorspeller.

Moedige moeders

Een voor de hand liggende kritische club om te bellen zijn de Moedige Moeders. Ze ontstond in 2004 in Volendam, toen ouders van jongeren met drugsproblemen ontevreden waren met de bestaande verslavingszorg. Ans van Zeeland legt uit dat ze cannabis helemaal de wereld uit wil omdat het schade berokkent, zeker bij jongeren die nog geen volwassen hersenen hebben. 

Over het experiment met de gesloten coffeeshopketen is ze ambivalent: ‘Als je nu gaat legaliseren, dan denken die jongeren: er is geen gevaar.’ Aan de andere kant snapt ze dat het experiment ook problemen zoals de criminaliteit moet aanpakken. 

THC komt er niet meer in

De moeder schrijft ons dat het afschuwelijk is om achteraf te horen dat je dochter zo’n verschrikkelijke ervaring heeft gehad. Ze is inmiddels bij een hulpverlener langsgegaan en ze heeft nu de diagnose autisme. Die diagnose gaat gepaard met een verhoogde kans op psychoses. En dat maakt je sowieso kwestbaarder voor het gebruik van cannabis. ‘Heel veel puzzelstukjes vielen op hun plek.’ Het gaat veel beter. ‘Ze is er nog lang niet maar THC komt er niet meer in.’

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek, abonneer je hier op onze nieuwsbrief.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Cannabis
Verkenning Research Opnames Uitzending

96 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Cannabis

Heb jij slechte of goede ervaringen? Hoe ga jij als ouder om met het cannabisgebruik van jongeren tot 25?

Cannabis is vrij te koop vanaf 18 jaar, maar is niet zonder risico. Hoe ga je daar als ouder mee om? Vind je het prima, hoe bewaak je dan de grens. Ben je tegen, hoe overtuig je je kind? Laat het ons weten.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Dit kabinet is van plan om een experiment te doen met een gesloten teelt en toevoer van cannabis aan coffeeshops. Tien gemeentes doen mee en zullen volledig legaal geteelde wiet gaan verkopen.
Alles over dit onderzoek