Moeder kreeg te horen: 'Of medicatie, of uw kind moet naar een clusterschool'

woensdag 10 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Teun belt 3_1 /

Anne de Blok

Verslaggever

anne.deblok@kro-ncrv.nl

woensdag 10 februari 2016 Leestijd: 1 min.

In ons dossier 'de ADHD-epidemie?' blijven ouders ons mailen met verhalen dat ze zich onder druk gezet voelen door de school om hun kind te laten onderzoeken op ADHD. In sommige gevallen worden ouders zelfs gedwongen om hun kind medicatie te geven. We bellen met een moeder uit het midden van Nederland.

Ze schrijft ons:

‘Laat ik beginnen met een biecht. Ik heb best even getwijfeld of ik jullie moest mailen met mijn verhaal.’

Ze is bang, zo vertelt ze ons, en wil daarom alleen anoniem haar verhaal doen. Het is het laatste jaar van haar zoontje en ze wil niet dat hij alsnog van school wordt gestuurd. We bellen haar voor een toelichting.

‘Of medicatie, of naar een clusterschool’, was de letterlijke mededeling die deze moeder van de school te horen kreeg. Wat is er aan de hand? Waarom worden ouders onder druk gezet door school om hun kinderen te medicaliseren. Een docent e-mailt ons met een mogelijke verklaring:

‘De klassen worden steeds groter. De kinderen die een beetje extra hulp nodig hebben schieten er bij in.’

Een andere docent schrijft ons dat hij zich zorgen maakt over het huidige onderwijssysteem:

‘Het komt door de prestatiedruk dat kinderen afwijkend gedrag vertonen. Dit is vooral een probleem op het basisonderwijs. Cito terreur en inspectie terreur houdt dit in stand.’

Als we deze docenten bellen, blijven ze liever anoniem. Het is niet iets waar ze graag voor uitkomen. Totdat we Boudewijn de Jong bellen, een techniekleraar uit de provincie Groningen.

‘Die medicijnen zijn eigenlijk een noodroep van het onderwijs. Dit kan niet meer zo langer, dit moet stoppen.’

Het hele verhaal van Boudewijn lees je morgen in ons dossier 'de ADHD-epidemie?'. Heb je tips voor ons? Meld het dan via tip insturen.

Lees meer over

Jeugd en onderwijs De ADHD-epidemie?
Verkenning Research Opnames Uitzending

455 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In de afgelopen tien jaar is het gebruik van ADHD-medicatie verviervoudigd. In Nederland slikken momenteel ruim 250 duizend mensen pillen tegen hyperactiviteit, impulsiviteit of een korte aandachts...
Alles over dit onderzoek