Oproep Woonbeleid in Noordwijk

Moeder en dochter noodgedwongen in illegale onderhuur: “Moeten we dan onder een brug gaan slapen?”

zondag 01 maart 2020 Leestijd: 3 min.
Robbert ter Weijden

Verslaggever

robbert.terweijden@kro-ncrv.nl

zondag 01 maart 2020 Leestijd: 3 min.

Cindy van Wieringen (45) kwam na haar scheiding in april vorig jaar met haar zoon van achttien op straat te staan. Eerst zocht ze haar toevlucht op zolder bij haar ouders, inmiddels zit ze noodgedwongen in illegale onderhuur. Ze moest wel omdat er een lange wachtlijst is voor een sociale huurwoning in haar gemeente, Noordwijk. “Moeten we dan onder een brug? Het is bezopen.”

Voor ons onderzoek Woonproblemen willen we weten wat de gevolgen zijn van de krapte op de woningmarkt. Waar blijven al die mensen waarvoor geen woonruimte beschikbaar is? Herken jij je in het verhaal van Cindy en Charlotte? Laat het ons weten via het tipformulier. 

Cindy betaalt nu 800 euro per maand voor haar illegaal gehuurde woning. “En dat is best veel want als kapster verdien ik niet zoveel. Het is een woning die al is ingericht waardoor ik niet mijn eigen spulletjes erin heb. Ik kan er niet mijn eigen plek van maken en ik kan niet hechten daar. De huur loopt in september af en dan moet ik er misschien weer uit. Waar moet ik dan weer heen met mijn kind?”

Bekend verhaal

Het verhaal van Cindy klinkt ons bekend in de oren. Ruim twee jaar geleden besteedden wij al aandacht aan de positie van ‘spoedzoekers’ in Noordwijk.
Alleenstaande moeder Jenny meldde zich toen bij ons met hetzelfde verhaal. Na haar scheiding kon zij geen woning vinden en zag zich genoodzaakt om met haar twee kinderen in een vakantiehuisje te gaan wonen. “Ik ben daar echt heel erg blij mee want als ik dit niet had gehad dan was mijn enige optie de dak- en thuislozenopvang geweest.” Maar in de vakantiewoning kon Jenny maar drie maanden blijven. En zo hopt ze in die periode van de ene naar de andere tijdelijke woonruimte. En dat had gevolgen voor haar en haar kinderen. “Na de derde keer verhuizen merkte ik dat hun stress echt toenam. Ze sliepen slechter en aten slechter. Die kleintjes verdienen gewoon een blijvende oplossing, een blijvende plek.”

Je kunt geen kant op

Jenny was een duidelijk voorbeeld van een spoedzoeker. Dat zijn zij die dringend onderdak nodig hebben maar niet in aanmerking komen voor een urgentiestatus omdat hun situatie niet schrijnend genoeg is. Dat de woningnood in Noordwijk en Noordwijkerhout hoog is blijkt ook uit de cijfers. In 2018 groeide in deze samengevoegde gemeente het aantal woningzoekenden met tien procent. In de regio Holland Rijnland (dertien gemeenten tussen Amsterdam en Den Haag) steeg het aantal woningzoekenden zelfs met bijna twaalf procent. Vooral de druk op de sociale huurmarkt is groot. In 2018 stonden in Holland Rijnland meer dan 100.000 mensen als woningzoekende ingeschreven, die gemiddeld 6,9 jaar op een woning moeten wachten. 

De gemeente Noordwijk zegde in onze uitzending toe dat ze zich extra zou gaan inspannen voor de groep spoedzoekers, maar nu twee jaar later lijkt het probleem dus nog allerminst opgelost. 

Dat merkt ook Charlotte (40) die na haar scheiding ook geen woonruimte kan vinden voor haar en haar elfjarige dochter. Ze verdient te veel voor een sociale huurwoning. 'En bij particuliere verhuur moet je meestal drie keer de huurprijs verdienen. Dat heb ik niet, het gat is te groot, er is niets daartussen.'  Ze is nu aangewezen op de illegale markt. Ze huurt nu een woning voor 1.600 euro waar ze over vijf maanden weer uit moet. 'Je verdient te weinig of te veel. Je kunt geen kant op.'

Lotgenoten gaan de strijd aan

Cindy en Charlotte hebben elkaar als lotgenoten gevonden en volgens hen staat hun verhaal niet op zichzelf. Het aanbod aan betaalbare woningen in hun gemeente is volgens hen simpelweg veel te klein.

Vorige maand deden Cindy en Charlotte nog een emotionele oproep aan de gemeenteraad van Noordwijk. Maar veel vertrouwen hebben de vrouwen niet meer in de politiek. Daarom  hebben de twee nu ook een facebookpagina aangemaakt: 'Spoedzoekers woningmarkt Noordwijk / Noordwijkerhout / De Zilk'. Cindy: “Om zo een beeld te krijgen hoeveel mensen er rondlopen met dit probleem. We willen het probleem op de kaart zetten.”

Oproep

Herken jij je in dit verhaal? Of is er in jouw gemeente ook een grote groep spoedzoekers die tussen wal en schip belanden? Laat het ons weten. 

 

 

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1414 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Robbert ter Weijden Verslaggever
Verslaggever Robbert ter Weijden (1964) rondde in 1990 zijn studie Communicatiewetenschap aan de UvA af. Zes jaar later trad hij in dienst bij de NCRV, een voorloper van KRO-NCRV. Hij was na actualiteitenrubriek Netwerk betrokken bij het opzetten van Altijd Wat en De Monitor, en stond mede aan de wieg van het online platform Brandpunt+. Is geïnteresseerd in welke gevolgen onze complexe samenleving heeft voor gewone mensen.
Lees verder
@rptw

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek