Moeder doet aangifte tegen wijkagent vanwege Facebook-bericht

dinsdag 30 januari 2018 Leestijd: 3 min.

Annette vertelt aan Teun haar verhaal / De Monitor

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

dinsdag 30 januari 2018 Leestijd: 3 min.

De moeder van een 15-jarig meisje dat door een wijkagent op Facebook is gezet, heeft aangifte gedaan tegen de politie. Daarin wordt de wijkagent schending van de geheimhoudingsplicht, die hoort bij het vak van politieagent, verweten. Moeder Annette wordt daarin bijgestaan door advocaat Juriaan de Vries van Ficq & Partners Advocaten. De Vries: ‘We denken dat de politie te ver is gegaan met het plaatsen van deze foto op Facebook. Op die manier zijn de privacyrechten van de dochter van Annette enorm te grabbel gegooid.’

Het gaat om een foto die van het minderjarige meisje is gemaakt toen zij een politiebus moest schoonmaken. Deze straf kreeg zij omdat ze ‘ACAB’, ofwel ‘All Cops Are Bastards’, op de politiebus had geschreven. De foto werd door een wijkagent, zonder medeweten van het meisje en haar moeder, op Facebook gezet. Naast het feit dat met meisje herkenbaar in beeld is gebracht door de politie, wordt ze in hetzelfde bericht beschuldigd van een valse 112-melding. De politie heeft inmiddels toegegeven dat die beschuldiging onterecht is.

De Monitor onderzocht hoe de politie online en in tv-programma’s, zoals De Meldkamer (SBS6), informatie deelt. In enkele gevallen heeft de redactie exacte adressen en namen van verdachten kunnen achterhalen door simpelweg naar de beelden te kijken. Zo zijn in tientallen gevallen straten zichtbaar, soms met huisnummers, maar ook worden burgers dusdanig in beeld gebracht dat mensen in hun omgeving hen kunnen herkennen. Ook komt het voor dat kentekens van auto’s of scooters niet onherkenbaar zijn gemaakt.  

Valse 112-melding

 Naast het feit dat haar minderjarige dochter herkenbaar in beeld is gebracht door de politie, wordt haar dochter in hetzelfde bericht beschuldigd van een valse 112-melding. ‘Dat heeft ze niet gedaan. Ik heb gevraagd om bewijs van die 112-melding, maar die heb ik niet gekregen. Ik heb wel van de wijkagent begrepen dat het uiteindelijk niet mijn dochter was.’

Verschillende pogingen heeft Annette gedaan om het bericht van Facebook te krijgen, maar dat lukt haar niet. ‘Mijn dochter is nog maar vijftien en dit zal haar achtervolgen, doordat de politie een stempel op haar heeft gedrukt op social media. En dat is niet zo maar weg. Het is ook overal gedeeld.’ Nadat De Monitor over de zaak publiceert, is het bericht na twee maanden alsnog verwijderd.

Aangifte

Annette komt in contact met advocaat Juriaan de Vries. En die doet nu namens haar aangifte. De Vries: ‘De reden dat we dat doen is omdat we denken dat de politie te ver is gegaan met het plaatsen van deze foto op Facebook. Op die manier zijn de privacyrechten van de dochter van Annette enorm te grabbel gegooid. Daar moet tegen worden opgetreden, omdat het Annette niet is gelukt om op een andere manier haar recht te halen.

De Vries heeft ook een groter doel met de aangifte, namelijk bewustwording. ‘We willen de politie er van doordringen dat de privacy van burgers en verdachten zwaar wegen. En dat het niet de bedoeling is dat er een digitale schandpaal wordt gecreëerd. We zien dat Twitter, Instagram en Facebook steeds meer worden gebruikt voor informeren en transparant zijn. En daar is op het eerste oog ook helemaal niets mis mee, maar niet over de ruggen van onze burgers en niet op de manier waarop het nu gaat. We moeten waken voor de digitale schandpaal.’

Schending geheimhoudingsplicht

Politieagenten hebben geheimhoudingsplicht. Alles wat zij tegenkomen in hun ambt moeten zij geheim houden. Schending van de geheimhoudingsplicht is een strafbaar feit, namelijk overtreding van artikel 272 uit het Wetboek van Strafrecht. Daarop staat maximaal een jaar gevangenisstraf.

NVSA

Ook oud-officier van justitie Aldo Verbruggen en de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten (NVSA) denken dat de politie zich in sommige gevallen schuldig maakt aan schending van de geheimhoudingsplicht. Jeroen Soeteman, voorzitter van de NVSA: ‘Ik denk niet dat een agent die online iets plaatst bewust een strafbaar pleegt, maar je kunt ook een strafbaar feit plegen zonder dat je daarvan bewust bent. Ik denk wel dat agenten moeten beseffen met wat ze nu doen, hun geheimhouding schendt en dat ze daarmee strafrechtelijk in problemen kunnen komen.’

Reactie politie

‘De straf om het busje schoon te maken is een goede maatregel in opvoedkundige zin. De collega heeft niet de intentie gehad om het meisje herkenbaar in beeld te brengen. Dat het wel gebeurd is, is niet goed. En daar kun je van zeggen: Daar moeten we nog beter opletten dat we dat soort gevallen op die manier niet meer publiceren,’ laat Ron de Milde, Programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening van de politie, weten. Hij geeft ook toe dat de beschuldiging van de 112-melding niet terecht is. Op de vraag waarom het bericht na twee maanden pas is verwijderd, laat De Milde weten dat er goed contact is geweest met de familie en dat de familie nu wel tevreden is over het gesprek en de afhandeling van hun klacht.

Aanpassing tv-programma’s

De politie past ook nog uitzendingen van het tv-programma De Meldkamer (SBS6) en de online reality serie Robuust Blauw! aan na onderzoek van De Monitor. Dat gebeurt op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM), die goedkeuring geeft aan de uitzendingen. Het OM erkent dat er dingen mis zijn gegaan. Onder meer een uitzending waarbij wij het exacte adres en de naam van een verdachte konden achterhalen zal worden aangepast.

Uitzending

Kijk vanavond om 21.25 uur op NPO2 naar de uitzending van De Monitor over de online berichtgeving van de politie.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek