Moeder (88) en dochter in de war: keukentafelgesprek heet geen keukentafelgesprek

vrijdag 15 januari 2016 Leestijd: 1 min.

Hannie /

Ronald Sistermans

Verslaggever

ronald.sistermans@kro-ncrv.nl

vrijdag 15 januari 2016 Leestijd: 1 min.

Hannie en haar 88-jarige moeder Bep van der Leden hebben een ‘keukentafelgesprek’ met een zorgaanbieder. Zo denken ze althans. Volgens Hannie van der Leden is het ‘keukentafelgesprek’ dat ze voert met de zorgaanbieder niet objectief. ‘Het is de slager die zijn eigen vlees keurt,’ aldus dochter Van der Leden. ‘Ik had me uitgebreid voorbereid, Ik dacht dat ik het gesprek zou hebben met iemand van de gemeente maar toen kwam er iemand van de zorgaanbieder. Dat vind ik vreemd.’ We vragen de gemeente Zederik en de thuiszorgorganisatie hoe dit precies zit.

Ze reageren in een gezamenlijke reactie. Volgens hen was het gesprek dat Hannie en haar moeder voerden helemaal geen keukentafelgesprek. Er was al bepaald dat de hoogbejaarde Bep van der Leden zorg nodig had en dat het minder moest. ‘Het gesprek waar u op doelt, is een ondersteuningsgesprek over de invulling,’ zo laten ze ons weten. ‘Het feit dat een zorgaanbieder aan tafel zit bij een gesprek over de invulling is ons inziens logisch.’

Bij de overgang naar het nieuwe zorgstelsel is er door de gemeente voor gekozen om de zorgaanbieders met hun klanten in gesprek te laten gaan over de invulling van de bestaande ondersteuning op basis van de resultaatgedachte. Het nieuwe zorgstelsel vraagt echter ook meer inzet van de zorgvrager en zijn of haar omgeving (sociale netwerk). Wij realiseren ons dat zowel zorgontvangers, naasten en mantelzorgers als zorgaanbieders aan deze nieuwe situatie moeten wennen.

Dat verklaart waarom er gekort werd op de uren. Ze heeft dus recht op een schoon huis en niet op een aantal uur. Blijkbaar kan de thuiszorgorganisatie dit in 1 uur en 45 minuten. We zagen al eerder in ons dossier Zorg in de gemeente dat er verwarring kan ontstaan over de status van het gesprek.

Onze presentator Teun van de Keuken belt met dochter Hannie van de Leden, want blijkbaar heeft zij het allemaal verkeerd begrepen. Volgens haar is er echter nooit eerder over een ondersteuningsgesprek gesproken.


Kijk zondag naar onze uitzending over de onafhankelijkheid van het keukentafelgesprek om 22:35 uur op NPO2. Meer over ons onderzoek lees je hier.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg in de gemeente
Verkenning Research Opnames Uitzending

206 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Ronald Sistermans Verslaggever
Lees verder
@rsistermans

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In het dossier Zorg in de gemeente onderzoeken we of de kwaliteit van de zorg verbetert of verslechtert nu de gemeenten verantwoordelijk zijn. We onderzoeken de gevolgen voor cliënten met een ...
Alles over dit onderzoek