Ministerie probeert illegale inschrijving op adres minister Plasterk recht te praten

vrijdag 11 maart 2016 Leestijd: 2 min.

teun meets plasterk /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

vrijdag 11 maart 2016 Leestijd: 2 min.

Het spinnen van het nieuws rond onze uitzending Digitaal Doolhof is begonnen. We toonden door een illegale inschrijving van onze presentator Teun van de Keuken op het adres van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aan dat de controle van de Basisregistratie Personen (BRP) te wensen overlaat. Dat werd niet opgemerkt door de gemeente Amsterdam, hoewel het ministerie in een reactie op ons nieuwsbericht via andere media dat iedereen wel wil doen geloven.

lees ook: Presentator Teun van de Keuken schrijft zich zonder controle in op woonadres minister Plasterk vrijdag 11 maart Een woordvoerder laat aan het ANP weten dat de gemeente de fout na één dag rechtgezet heeft en wekt daarmee het beeld dat het controlesysteem prima gefunctioneerd heeft. Dat dit bezijden de waarheid is, blijkt uit de onderstaande automatische mailtjes van de gemeente zelf.

De linker afbeelding is de bevestiging van het feit dat Teun zich op ingeschreven heeft op het adres van de minister. Dit gebeurde op 24 februari 2016. De rechter mail toont aan dat Teun zélf de fout rechtgetrokken heeft. Op dinsdag 7 maart 2016 schreef hij zich weer in op zijn werkelijke adres.

brief.jpg

Ondertussen heeft Teun minstens 5 werkdagen ingeschreven gestaan op het adres van minister Plasterk. Vier dagen langer dan het ministerie vandaag beweert. In de officiële reacties van Amsterdam wordt ook niet gesproken over het zelfstandig rechtzetten van de fout door de gemeente. Ze geven aan dat er geen reden was om aan de inschrijving van Teun te twijfelen. Als we aan een woordvoerder van de gemeente Amsterdam voorleggen dat het toch echt niet door hen na één dag rechtgezet is, zegt ze: ‘Die informatie hebben wij ook niet aan de media gegeven. Dat komt van het ministerie.’

Damage control

Het ministerie lijkt dus aan damage control te doen. Te meer omdat ze zeggen dat het probleem aan het licht is gekomen ‘doordat de gemeente ter controle een brief had gestuurd aan de bewoners van het adres.’ Dan zou minister Plasterk direct na die brief in actie moeten zijn gekomen. Dat is onwaarschijnlijk, want toen wij bij hem thuis aanbelden wist hij van niets. En Teun stond toen al minstens drie dagen geregistreerd op zijn adres.

Plasterk wilde geen reactie geven aan zijn voordeur, maar verwees ons door naar de officiële kanalen. Hij noemde overigens nergens in dat gesprek dat hij een brief had ontvangen op de naam van Teun of over de inschrijving van hem.

Alles wijst erop dat Plasterk zeer ontstemd is over onze illegale verhuisactie en het feit dat we hem dat thuis hebben proberen voor te leggen. Hij wilde ook via de officiële weg niet reageren. Een parlementair verslaggever van het ANP wist Plasterk alleen te ontfutselen dat hij er niet inhoudelijk op in wilde gaan ‘omdat ik het een aanfluiting vind'.

Ondertussen onderzoekt de minister, die verantwoordelijk is voor de Basisregistratie Personen waar de adresgegevens in staan, niet of de controle op frauduleuze inschrijving extra aandacht verdient. En daardoor kunnen er problemen blijven ontstaan, zoals Judith Prent overkwam.

Boete

In het ANP-bericht wordt ook gesproken over een bestuurlijke boete voor Teun, maar de gemeente Amsterdam ziet daar van af. ‘De gemeente Amsterdam acht het opleggen van een bestuurlijke boete of het doen van aangifte wegens valsheid in geschrifte in dit geval niet opportuun. Het is duidelijk dat de betrokkene in dit geval heeft gehandeld vanuit een journalistiek oogpunt’, aldus een woordvoerder.

Heb je zelf ook last van een illegale bewoner op je adres? Laat het ons weten via tip insturen.

Kijk zondag De Monitor om 22:35 uur op NPO2:

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Digitaal doolhof
Verkenning Research Opnames Uitzending

278 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De overheid trekt zich steeds verder terug achter een digitaal loket. Maar wat gebeurt er als jouw gegevens niet kloppen? Zoals bij de Belastingdienst, de Basisregistratie Personen, DUO of het UWV....
Alles over dit onderzoek