‘Ministerie moet buitenlandse artsen googelen’

donderdag 23 oktober 2014 Leestijd: 1 min.
Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

donderdag 23 oktober 2014 Leestijd: 1 min.

Doet het BIG-register aan achtergrondonderzoek als zorgverleners met een buitenlands diploma zich in ons land willen registreren? Wordt er gekeken wat hun verleden is? Wordt er bijvoorbeeld een simpele Google-actie uitgevoerd om te achterhalen of iemand in het verleden bestraft is? Die vragen stellen wij ons nadat we meerdere tandartsen hebben gevonden die hun foute verleden bij inschrijving hebben verzwegen.

Spyro Veizi

Zo ook tandarts Spyro Veizi, die niet repte over zijn Engelse straf toen hij hier voor een BIG-nummer aanklopte. Omdat de Britse autoriteiten de straf niet hadden doorgegeven aan Nederland, kon Veizi zich zonder problemen in Nederland registreren. Maar ook omdat ze hem niet gegoogeld hadden. Hadden ze dat wel gedaan, dan was de tweede hit op zijn naam het volledige verslag van de Britse tuchtrechter geweest.

Pleidooi

Het gaat vaker mis op het moment dat het BIG-register niet zoekt op internet of verzuimt navraag te doen bij buitenlandse collega’s. Zo ook bij de van origine Surinaamse tandarts Dennis van Kanten en de Amerikaan Harold Sobel. De ex-vriend van een slachtoffer van Sobel pleit voor beter antecedentenonderzoek. Hij krijgt bijval van een tandarts, een Kamerlid en een advocaat.

Minister Schippers zegt in Nieuwsuur (op 4.36) dat de Duitse werkgever van neuroloog Jansen Steur heel wat wijzer was geworden van een zoekopdracht in Google. Gezien de feiten die wij boven tafel hebben gekregen, googelt het BIG-register blijkbaar ook niet als buitenlanders een aanvraag tot inschrijving doen.

Brief Schippers

Minister Schippers zegt in haar brief aan de Tweede Kamer, die zij schreef naar aanleiding van onze uitzending, het volgende over het onderzoeken van het verleden van zorgverleners die zich willen inschrijven:

'Het is voor het BIG-register uiteraard niet mogelijk om voor alle jaarlijks ruim 10.000 aanvragers van registratie en voor alle ruim 338.000 BIG-geregistreerden, altijd na te gaan waar zij in de wereld hun beroep hebben uitgeoefend of uitoefenen. Het risico is altijd aanwezig dat in het BIG-register personen worden ingeschreven die ergens in de wereld een bevoegdheidsbeperking hebben, indien het CIBG niet op de hoogte is of is gesteld van die buitenlandse bevoegdheidsbeperkingen.'

Lees meer over

Gezondheid en zorg Foute Dokters
Verkenning Research Opnames Uitzending

227 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe kan het dat zorgverleners zonder BIG-registratie of met een beroepsverbod in het buitenland wél in Nederland aan de slag zijn? De Monitor over foute dokters en een falend BIG-register.
Alles over dit onderzoek