Ministerie: inspectie maakt geen beleid maar voert uit

dinsdag 23 juni 2015 Leestijd: 1 min.

Asscher liggend 2 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

dinsdag 23 juni 2015 Leestijd: 1 min.

Eerder meldden we dat de Arbeidsinspectie, tegenwoordig Inspectie SZW, intern heeft aangegeven dat ze graag willen dat werkgevers verantwoordelijk gemaakt worden voor het melden van beroepsziekten. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil niet inhoudelijk op ons bericht reageren.

Een woordvoerder zegt wel dat er niets veranderd is aan het standpunt dat de minister tijdens het commissiedebat in de Kamer eind mei verwoordde. Hij zei toen dat hij de meldplicht bij de bedrijfsartsen wil houden, omdat anders de privacy van werknemers in het geding zou kunnen komen en dat werkgevers geen kennis van beroepsziekten hebben.

Dat de inspectie en andere organisaties hier anders over denken zorgt niet voor een ander standpunt van het ministerie. Daarnaast voegt de woordvoerder nog toe dat de inspectie geen beleid maken. ‘Zij voeren beleid uit.’ Ofwel: daar gaan wij over.

Morgen komt de SP tijdens een algemeen overleg met een motie om de minister alsnog te bewegen de verantwoordelijkheid van het melden van beroepsziekten bij de werkgever neer te leggen.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek