Onderzoek Radicale geloofsgemeenschappen

Minister wil meer alertheid bij leraren voor duiveluitdrijving bij kinderen

woensdag 27 mei 2020 Leestijd: 2 min.

Minister Sander Dekker / ANP

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

woensdag 27 mei 2020 Leestijd: 2 min.

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming heeft gereageerd op Kamervragen over ons onderzoek naar duiveluitdrijving bij kinderen. Hij gaat met de GGZ in gesprek om aandacht te vragen voor demonenuitdrijving bij kinderen en wil de alertheid bij leraren voor dit soort praktijken vergroten. 

In januari lieten we in een uitzending zien dat de van oorsprong Deense christelijke organisatie The Last Reformation aan demonenuitdrijving doet bij kinderen, óók in Nederland. Maar uit de reacties na de uitzending blijkt dat de Deense beweging lang niet de enige organisatie in ons land is waar bij minderjarigen duiveluitdrijving plaatsvindt.

Het gebeurde ook bij Tikva (25). Als kind is meermaals bij haar geprobeerd om demonen uit te drijven om haar van psychische problemen af te helpen. Tikva’s vader wilde niet dat ze een reguliere GGZ-behandeling kreeg, omdat daarbij geen christelijke geloofsovertuiging gehanteerd wordt. Bovendien was hij ervan overtuigd dat zijn dochter bezeten was door demonen.

lees ook: Duiveluitdrijvingen in plaats van GGZ bij psychische problemen: “Ik wil dat het stopt omdat ik weet hoe schadelijk het is” maandag 16 maart

Kamerleden

Een meerderheid van de Kamer vindt dat er naar aanleiding van onze publicaties onderzocht moet worden hoe vaak en waar dit in Nederland plaatsvindt. “Ik wil de minister vragen om een onafhankelijk onderzoek te doen binnen deze geloofsgemeenschappen, om te kijken wat daar gebeurt met kinderen en ook heel duidelijk te kijken naar wat we kunnen doen tegen dit soort vreselijke praktijken”, aldus Attje Kuiken (PvdA) in onze uitzending. 

Een onderzoek is nodig omdat deze kinderen vaak niet in beeld zijn bij kinderbeschermende instanties. “Het probleem van dit soort situaties is dat er geen meldingen zijn. De Raad voor de Kinderbescherming gaat pas onderzoek doen als er een melding is, als iemand Veilig Thuis opbelt. In dit soort situaties gebeurt dat niet want een kind gaat niet zelf aan de bel trekken en de ouders geloven erin. Vaak is er ook een omgeving die het stimuleert en accepteert, dus deze kinderen zijn nu niet goed beschermd in Nederland. De overheid moet dit serieus nemen en onderzoek doen”, stelt Vera Bergkamp (D66). 

Ook het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis en Hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning (Universiteit Leiden) vonden dat er een onafhankelijk onderzoek moest komen naar duiveluitdrijving bij kinderen.

lees ook: Ruime meerderheid Tweede Kamer wil onderzoek naar duiveluitdrijving bij kinderen zondag 22 maart

Sander Dekker

Een losstaand onderzoek gaat er niet komen, stelt minister Sander Dekker deze week in een brief aan de kamer. “Ik acht het – mede gezien de omvangrijke onderzoeksagenda van het WODC (het onderzoekscentrum van het Ministerie van Justitie, red.) en de hoeveelheid onderzoeken die nog in de wachtrij staan – niet wenselijk om een separaat onderzoek naar de aard en omvang van duivelsuitdrijvingen in Nederland op te starten. Wel ben ik bereid te bezien of deze vraag meegenomen kan worden in andere, reeds lopende of op korte termijn startende, onderzoeken”, schrijft hij aan de Kamer.

De minister stelt in zijn brief dat het “denkbaar” is dat er sprake kan zijn van kindermishandeling bij uitdrijvingspraktijken en dat het schadelijke gevolgen voor kinderen kan hebben. Hij benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor het toezicht hierop ligt bij instanties en personen in de omgeving van het kind, zoals leraren en hulpverleners. Daarom gaat hij in gesprek met de GGZ-sector om aandacht te vragen voor demonenuitdrijving in kerkelijke kring bij kinderen die psychische hulp ontvangen. Ook heeft hij het ministerie van Onderwijs (OCW) geïnformeerd over onze uitzending. Hiermee wil hij de alertheid bij leraren vergroten. 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van ons onderzoek? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte!

 

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Religieuze gemeenschappen in Nederland
Verkenning Research Opnames Uitzending

Religieuze gemeenschappen in Nederland

Research

In maart was onze laatste uitzending binnen dit onderzoek. We krijgen veel tips binnen van mensen met ervaringen binnen religieuze gemeenschappen. Wij gaan daarom door met ons onderzoek. Ben jij ook een ervaringsdeskundige? Of heb je een andere tip over een religieuze gemeenschap? Laat het ons weten!

Deel jouw ervaring 24 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 23 maart 22:11u, NPO2

276 tips

ontvangen

Veiligheid en handhaving / Religieuze gemeenschappen in Nederland

Deel jouw verhaal

Wij gaan door met ons onderzoek naar religieuze gemeenschappen in Nederland. Heb jij ook een ervaring binnen een gesloten religieuze gemeenschap? Of ben je er als professional bij betrokken? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We doen onderzoek naar religieuze en zingevende organisaties in Nederland. Voor buitenstaanders is het niet altijd zichtbaar wat zich binnen een religieuze beweging afspeelt. Wat gebeurt er als...
Alles over dit onderzoek