Nieuws De Plasticplaag

Minister: “Wij kregen geen signalen dat onze koffiebekers niet gerecycled werden”

maandag 16 maart 2020 Leestijd: 1 min.

Minister Wiebes was er niet van op de hoogte dat 's Rijks koffiebekers verbrand worden / ANP

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

maandag 16 maart 2020 Leestijd: 1 min.

Afvalverwerkers houden zich niet aan hun contract door koffiebekers van de overheid niet te recyclen maar te verbranden. Dit antwoordt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vandaag op Kamervragen van GroenLinks, de SP en D66. De minister wil zelf graag het goede voorbeeld geven over hoe om te gaan met plastic verpakkingen, maar: “Dat we er nog niet zijn, toont het onderzoek van De Monitor aan.”

Afvalverwerkers hebben het afgelopen jaar geen signalen afgegeven dat de bekers niet gerecycled zouden kunnen worden, los van een algemeen aandachtspunt dat de koffiebekers niet te zeer vervuild mogen zijn, schrijft de minister in antwoord op de Kamervragen na onze uitzending over BioplasticHij was dus niet op de hoogte van het feit dat de bekers verbrand werden. 
lees ook: 85 miljoen koffiebekers van het Rijk niet gerecycled maar verbrand: ‘Hier balen we ontzettend van’ maandag 10 februari

Ambtenaren moeten beter scheiden
“Op dit moment is er contact met de contractpartner over de ontstane situatie”, meldt de minister. En zijn ze bezig met het onderzoeken van de beste oplossing. “Voor de toekomst worden hergebruik van systemen, andere technieken en ook alternatieve materialen onderzocht op potentie en haalbaarheid.” 

Ook de ambtenaren zullen beter hun best moeten gaan doen op het scheiden van hun rotzooi, meent de minister, want: “Hetzelfde geldt voor een verbetering in de interne voorlichting aan medewerkers ten aanzien van afvalscheiding.” 

‘Rijk moet goede voorbeeld geven met plastic’
De minister vindt het belangrijk dat het Rijk het goede voorbeeld geeft over hoe om te gaan met plastic verpakkingen en consumptiegoederen, en "koerst daarom af op nieuwe afvalcontracten per 2021". Ook wil hij "verdergaande innovaties" om verspilling en afval verder terug te dringen.

Lees hier de volledige antwoorden van de minister. En kijk hier onze uitzending over composteerbare producten terug

Lees meer over

Natuur en milieu De Plasticplaag
Verkenning Research Opnames Uitzending

De Plasticplaag

Uitzending

Duizenden zakken gerecyclede plastic snippers liggen te wachten in de polder. Waarom willen fabrikanten ze niet hebben? En doet de staatssecretaris eraan? Zij wil toch naar economie waarin alle plastics opnieuw gebruikt worden? Kijk maandag 8 juni naar onze uitzending!

Deel jouw ervaring 70 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 08 juni 2020 om 22:20  NPO2

402 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Plastics zijn in één woord fantastisch. We gebruiken ze voor onmisbare producten als brillen, babyflessen en injectienaalden. Ook gebruiken we ze voor ons luxe leven...
Alles over dit onderzoek