Minister Van der Steur over concept-dagvaarding incassobureau: ‘Niets mis mee'

dinsdag 09 februari 2016 Leestijd: 2 min.

Van der Steur /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

dinsdag 09 februari 2016 Leestijd: 2 min.

Niet iedereen is onder de indruk van het nieuws dat incassobureaus wel eens een concept-dagvaarding sturen. Gisteren meldde de Consumentenbond dat de handelswijze, hoewel legaal, ‘disproportioneel en onfris’ is. De bond stelde dat de bureaus daarmee onmiddellijk mee moeten stoppen. Een incassobureau meldt zich bij De Monitor en zegt er ‘geen kwaad in te zien’. En ook Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie, reageert vandaag mild tijdens het beantwoorden van Kamervragen.

Volgens de Consumentbond wekken incassobureaus met het versturen van de concept-dagvaardingen de indruk alsof ze je voor de rechter kunnen slepen. Maar dat kunnen ze helemaal niet. Dat doet een deurwaarder. Die incassobureaus zetten het woord ‘concept’ er voor, en doen formeel niets verkeerd, maar voeren de druk enorm op.

Naar aanleiding van het nieuws gisteren stelde Kamerlid Van Wijngaarden van de VVD vragen aan minister Van der Steur over de gang van zaken. Van der Steur legt uit dat de suggestie wekken dat je iets kan wat je niet mag, niet door de beugel kan, maar een concept-dagvaarding kan dat wel.

Niets mis

Mark van Schie van incassobureau INcompanyCASSO, meldt zich bij ons en vindt dat de Consumentenbond de sector te veel de duimschroeven wil aandraaien. Met concept-dagvaardingen is bijvoorbeeld niets mis, vindt ook hij. Een incassobureau speelt een belangrijke rol bij dagvaardingen. In de eerste plaats stellen ze hem op en verzoeken zij de deurwaarder voor uitreiking ervan zorg te dragen. De deurwaarder roept in dat geval iemand op om voor de rechter te verschijnen, het daadwerkelijk dagvaarden. Maar daarna neemt het incassobureau de behandeling weer over. Zij schrijven de dagvaarding in op de rol van de rechtbank en voeren daar zo nodig het woord.

Onkies

Bart Combée, directeur Consumentenbond, noemde dit soort praktijken 'heel onkies'.

'Consumenten worden de stuipen op het lijf gejaagd. Consumenten betalen dan vaak, ook als ze de vordering betwisten.'

Van Schie vindt dat te kort door de bocht. Zelf stuurt hij concept-dagvaardingen, maar mét een begeleidende brief aan de schuldenaar en mét een waarschuwing dat dit hem extra geld gaat kosten. Hij ziet daar geen kwaad in, want hij informeert. Het is een van de middelen om mensen die nalaten te reageren, en die misschien gokken op het afschrijven van hun vordering door de opdrachtgever, tot actie te manen. Het laat zien dat het de opdrachtgever menens is. Van Schie neemt overigens afstand van incassobureaus die wél suggereren dat de dagvaarding een feit is, inclusief een datum. 'Dan ben je in mijn ogen aan het oplichten.'

Angst inboezemen

Ook Maarten Bloemers van Kascoöperatie, een bedrijf dat rekeningen int voor bedrijven, reageerde op ons onderzoek. Volgens hem is de traditionele incasso geënt op een of andere vorm van dreiging. Een nep-dagvaarding sturen is 'met ambtelijke taal angst inboezemen'. Zeker lager opgeleiden kennen het verschil niet met een echte dagvaarding. Hij lacht om het idee dat je een concept-dagvaarding stuurt samen met een brief waarin je de schuldenaar uitlegt wat dit precies inhoudt. 'Het zou netjes zijn, maar dit komt praktisch nooit voor.' Zelf stuurt hij alleen een brief met een aankondiging van een dagvaarding. Na die waarschuwing, volgt gewoon een echte dagvaarding.

Heb je meer informatie over de incassobranche, of ben je zelf gedupeerd, mail naar demonitor@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden

We zoeken nog meer informatie over dit onderwerp. Help ons mee!

We spreken met diverse zzp'ers, schuldhulpverleners en advocaten voor ons onderzoek.

16 mensen vinden dit onderwerp interessant voor een uitzending

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Krijgen zzp'ers met schulden via gemeentes wel altijd de hulp waar ze recht op hebben?
Alles over dit onderzoek