Minister Schippers: ‘Voldoende mogelijkheden in basisverzekering voor mensen met obesitas’

zondag 23 oktober 2016 Leestijd: 1 min.

Foto: Rijksoverheid/ Arenda Oomen /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

zondag 23 oktober 2016 Leestijd: 1 min.

In het dossier Overgewicht stellen we de vraag of er voldoende goede zorg is voor zwaarlijvigen? Verschillende tipgevers melden ons dat ze er kilo’s aan eten om maar in aanmerking te komen voor een maagoperatie, zodat ze minder kunnen eten en dus afvallen. Danny Bouman, ooit kandidaat van het tv-programma Obese, noemt dat eerder al een ernstige ontwikkeling en vindt het ‘bizar dat de zorg op die manier is ingeregeld’. Internist Liesbeth van Rossum wijt het aan een gebrek van goede zorg voor mensen die nog niet zwaar genoeg zijn voor een maagverkleining. We vragen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een reactie.

Dat mensen met opzet meer eten om in aanmerking te komen voor een operatie is volgens de minister ‘ongewenst en zeker ook niet de bedoeling.’ Toch zijn er volgens haar ‘voldoende mogelijkheden’ voor mensen die nog niet zwaar genoeg zijn voor een operatie, maar wel willen afvallen.

Basisverzekering
In de basisverzekering zit een integraal pakket aan obesitaszorg voor mensen met een hoog gezondheidsrisico, aldus het ministerie. Maar met uitzondering van het aspect ‘beweging’. Dat zit alleen in het pakket als er ook sprake is van ernstige bewegingsbeperkingen.

‘Hier is dus niet de basisverzekering het probleem, maar het feit dat de verschillende partijen in de praktijk er nog niet in zijn geslaagd overeenstemming te bereiken over de inhoud en opzet van een dergelijke gecombineerde aanpak,’ aldus het ministerie.

Gemeenten moeten zorgen voor de bekostiging van het sporten en bewegen. En de zorgverzekeraars voor de begeleiding bij voeding en gedrag. Er zijn volgens de minister veelbelovende experimenten op dat vlak, maar ze spreekt binnenkort wel met Zorgverzekeraars Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ‘over hoe we dit samen kunnen aanjagen.’

Volgens het ministerie zit de crux van het probleem erin dat zorgverleners het onderling niet goed eens kunnen worden over wat de beste behandeling is voor obesitas. ‘Sommigen willen vooral begeleiden, anderen benaderen het meer medisch, weer anderen richten zich vooral op het voorkomen van overgewicht. De keuze voor welke behandeling gevolgd moet worden is geen politieke, daar moeten zorgverleners zelf uit komen.’

Lees de volledige reactie.

Uitzending
Vanavond om 22:35 uur op NPO2 de uitzending over overgewicht. Wil je reageren op de uitzending? Dat kan via tip insturen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Obesitas
Verkenning Research Opnames Uitzending

Obesitas

Uitzending

Hoe maken we onze omgeving gezonder in de strijd tegen overgewicht?

Deel jouw ervaring 62 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 03 februari 2020 om 22:15  NPO2

633 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De helft van de Nederlanders is te dik. Dit aantal blijft maar groeien. De zorgkosten nemen hierdoor alleen maar toe. ‘Elk pondje gaat door het mondje’, wordt vaak gezegd. Is het een kwestie van ei...
Alles over dit onderzoek