Minister Schippers pakt falende zorgverleners aan

vrijdag 25 september 2015 Leestijd: 1 min.

sthetoscoop_3 /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

vrijdag 25 september 2015 Leestijd: 1 min.

Minister Schippers (Volksgezondheid) is bezig met een aanpassing van het medisch tuchtrecht die het mogelijk maakt om zorgverleners die over de schreef gaan, eerder aan te pakken. Dat laat een woordvoerder van de minister aan ons weten. Omdat we inmiddels meerdere verhalen hebben gemaakt over artsen die doorwerken ná een veroordeling voor een zedendelict, legden we de minister de vraag voor: Gaat zij het tuchtrecht aanpassen om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst wordt voorkomen?

De expert op het gebied van tuchtrecht, Johan Legemaate, liet eerder aan de Monitor weten dat hij vindt dat het hoog tijd is dat het medisch tuchtrecht aangepast wordt. Een tuchtrechtprocedure kan ‘makkelijk twee jaar’ in beslag nemen, en in de tussentijd kan de Inspectie niet altijd een schorsing opleggen. Legemaate zei toen dat hij niet begreep waarom minister Schippers dit ‘nog steeds niet geregeld heeft, terwijl er grote bezorgdheid, zowel in de politiek als ook in de samenleving is, over hulpverleners die ernstige fouten maken en risico’s blijven opleveren voor patiënten.’ Minister Schippers geeft nu aan dat zij in het voorjaar van 2016 een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer zal sturen om het tuchtrecht inderdaad aan te passen. Haar woordvoerder laat weten:

Minister Schippers maakt het met dit wetsvoorstel mogelijk dat een beroepsbeoefenaar bij ernstig disfunctioneren zijn beroep niet mag uitoefenen in afwachting van de uitkomst van een tuchtprocedure. Het blijft in individuele gevallen de Inspectie die beslist of zij deze maatregel oplegt in afwachting van de tuchtzaak en aan de bestuursrechter om zich hierover uit te spreken.

We hebben in verschillende uitzendingen aandacht besteed aan zorgverleners die blijven doorwerken nadat ze zijn veroordeelde voor een zedendelict. In de uitzending van vanavond doet tipgever Pleun Donders haar verhaal. Tijdens een therapiesessie pleegde haar zorgverlener ontucht met haar. Hij werd daarvoor veroordeeld door de strafrechter. Toch kon hij daarna nog jaren doorwerken omdat de beroepsvereniging niet ingreep én de uitspraak van de tuchtrechter op zich liet wachten.

Vanavond meer over het verhaal van Pleun in onze uitzending, om 22:35 uur op NPO2.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Veroordeelde artsen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Veroordeelde artsen

Uitzending

Deel jouw ervaring 46 andere artikelen in onderzoek

54 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Waarom kan een arts na een veroordeling voor seksueel misbruik of voor het bezit van kinderporno nog werken met patiënten? Het Openbaar Ministerie geeft informatie over veroordelingen van zorg...
Alles over dit onderzoek