Minister Schippers in gesprek met apothekers om euthanasie

woensdag 16 april 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

woensdag 16 april 2014 Leestijd: 1 min.

Minister Schippers van Volksgezondheid gaat in gesprek met apothekersorganisatie KNMP om de rol van apothekers bij euthanasie te bespreken. Dat laat het ministerie van VWS weten in een reactie op onze uitzending van vanavond over apothekers die in bepaalde gevallen de dodelijke middelen weigeren te leveren.

Binnenkort zal er een gesprek worden gepland tussen de KNMP en de minister. De KNMP had in een eerder stadium al een brief naar de minister gestuurd om de rol van de apothekers bij euthanasie en hulp bij zelfdoding te bespreken. De koepelorganisatie vindt dat de apotheker opgenomen moet worden in de euthanasiewet. Dat is op dit moment niet het geval, de arts is bij wet volledig verantwoordelijk voor een zorgvuldige afwikkeling van een euthanasieverzoek.

In de uitzending van vanavond komt aan het licht dat apothekers in verschillende situaties euthanatica weigeren. Dit terwijl twee artsen het euthanasieverzoek al hebben beoordeeld en hebben goedgekeurd. Weigering gebeurt niet alleen vanwege geloofsovertuiging, maar ook omdat apothekers de arts niet kennen of moeite hebben met euthanasie bij een bepaald ziektebeeld. Bijvoorbeeld bij psychiatrie, dementie en voltooid leven. De KNMP vindt dat de apotheker de middelen voor euthanasie moet kunnen weigeren.

Altijd Wat monitor wordt vanavond uitgezonden om 21.30 uur op Nederland 2.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokter, ik wil euthanasie
Verkenning Research Opnames Uitzending

13 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat is er voor nodig om te sterven op verzoek? En welke rol speelt de apotheker bij een euthanasieverzoek? De Monitor over de euthanasiepraktijk.
Alles over dit onderzoek