Minister Schippers: Buitenlandse artsen moeten op Nederlandse les

vrijdag 30 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Schippers tijdens debat_1 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

vrijdag 30 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Buitenlandse zorgverleners moeten in de toekomst op Nederlandse les. Dat wil minister Schippers van Volksgezondheid in de wet vastleggen, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee komt ze tegemoet aan het pleidooi dat de tandartsenvereniging KNMT vorig jaar in ons onderzoek Foute Dokters deed.

De KNMT vindt dat buitenlandse tandartsen pas goed hun werk kunnen doen als ze ook goed kunnen communiceren met de patiënt. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot heeft er vorig jaar bij de minister op aangedrongen om een taaleis te stellen aan zorgverleners die in Nederland komen werken.


Nu heeft minister Schippers dus gehoor gegeven aan de oproep van de KNMT en het CDA. In de brief naar de Tweede Kamer schrijft zij:

‘Voor een goede anamnese, terugkoppeling van de diagnose en het verkrijgen van goed geïnformeerde toestemming voor een behandeling is afdoende kennis van het Nederlands van de behandelaar noodzakelijk. Verder is beheersing van het Nederlands nodig voor de goede communicatie met andere zorgverleners en collega’s.’

Tot voor kort was het stellen van eisen rond taalbeheersing volgens de minister alleen mogelijk voor artsen buiten de EU. Door een wetwijziging in Brussel kan er nu ook een taaleis gesteld worden aan zorgverleners die van binnenuit de EU naar Nederland komen.

Jaarlijks registreren tussen de 500 en 600 buitenlandse zorgverleners van binnen de EU zich in Nederland. Bij inschrijving moeten ze nu dus aantonen dat ze een minimumniveau van kennis van de Nederlandse taal hebben. Deze eis geldt niet voor zorgverleners die voor een speciale behandeling ingevlogen worden.

De volledige brief van minister Schippers leest u hier. Wij houden ontwikkelingen binnen dit dossier in de gaten.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Foute Dokters
Verkenning Research Opnames Uitzending

227 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe kan het dat zorgverleners zonder BIG-registratie of met een beroepsverbod in het buitenland wél in Nederland aan de slag zijn? De Monitor over foute dokters en een falend BIG-register.
Alles over dit onderzoek