Minister over verzakte huizen: ‘Huiseigenaren in beginsel zelf verantwoordelijk voor woning en perceel’

woensdag 23 januari 2019 Leestijd: 2 min.

'Toen ik thuiskwam zat er ineens een scheur over de hele lengte van muur' / De Monitor

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

woensdag 23 januari 2019 Leestijd: 2 min.

‘Bodem zakt meer dan verwacht door droogte’, kopte de Volkskrant in november vorig jaar. En ook andere kranten pakten uit met nieuws over verzakte huizen en scheuren in de muren. Oorzaak: de extreem droge zomer van 2018. Kamerleden Henk Nijboer en Gijs van Dijk (beiden PvdA) besloten Kamervragen te stellen. Verantwoordelijk minister Van Nieuwenhuizen benadrukt in de beantwoording dat huis- en grondeigenaren een eigen verantwoordelijkheid hebben.

Maar zij voegt hieraan toe: ‘Als de schade wordt veroorzaakt door onrechtmatig handelen door de overheid, dan kan de benadeelde het betreffende overheidsorgaan aansprakelijk stellen via de civielrechtelijke weg.’ 

In ons onderzoek ‘Verzakte huizen’ bekijken we wie er verantwoordelijk is voor de schade die ontstaat als je huis verzakt. Honderden huizen in Nederland zitten sinds de extreem droge zomer met scheuren en zelfs verzakkingen. Duidelijk is dat de bodemdaling beïnvloed wordt door de dalende grondwaterstand.

lees ook: Wat gebeurt er als je huis scheurt? Een verzakking in acht stappen zondag 20 januari

Van Dijk en Nijboer willen onder meer van de minister weten wat mensen moeten doen die schade ondervinden door bodemdaling. Kunnen zij waterschappen en andere overheden aansprakelijk stellen?

Daarop zegt de minister dat de bodemdaling natuurlijke oorzaken kan hebben: bijvoorbeeld door inklinking van de bodem of het uitzakken van grondwater door droogte. Maar ook rechtmatig of onrechtmatig handelen van de overheid kan een oorzaak zijn. Bij rechtmatig handelen kan de gedupeerde een verzoek om nadeelcompensatie indienen bij het betreffende overheidsorgaan. Het gaat hier dan bijvoorbeeld om een waterschap. Als er sprake is van onrechtmatig handelen kan de overheid aansprakelijk worden gesteld via civielrechtelijke weg.

De minister zegt dat huiseigenaren in beginsel wel zelf verantwoordelijk zijn voor de staat van de woning en het perceel. ‘Eigenaren dragen zelf zorg voor een goede staat van gebouwen en treffen in dat kader zelf waterhuishoudkundige en/of bouwkundige maatregelen.’

Waarschijnlijk geen vergoeding in bekende probleemgebieden

In hoeverre wordt schade door bodemdaling gedekt door de verzekeraars? Het Verbond van Verzekeraars heeft aan de minister laten weten dat schade door bodemdaling in reeds bekende probleemgebieden meestal niet vergoed wordt. Dat heeft ermee te maken dat er ten tijde van het verstrekken van een verzekering sprake moet zijn van een zogenaamd ‘onzeker voorval’. In gebieden die niet al bekend zijn als probleemgebied hangt het af van de polisvoorwaarden of de schade door bodemdaling wordt gedekt.

Houd de tuin open en groen

Tot slot: wat kunnen mensen zelf doen om te voorkomen dat er schade ontstaat door droogte en een lage grondwaterspiegel? De minister geeft aan dat mensen in overleg kunnen gaan met hun gemeente om te kijken op welke wijze met ‘gericht grondwaterpeilbeheer’ schade kan worden voorkomen. En, zo voegt zij toe: ‘Met het open en groen houden van tuinen en percelen kunnen perceeleigenaren een belangrijke bijdrage leveren aan het vasthouden van water in de bodem en het aanvullen van grondwatervoorraden.’

Wil je op de hoogte gehouden worden van dit onderzoek, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Ik stuur je dan elke twee weken de nieuwste artikelen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Heel Holland Zakt
Verkenning Research Opnames Uitzending

Heel Holland Zakt

Opnames

Dat de gaswinning uit het grote Groningenveld voor schade heeft gezorgd, is inmiddels wel duidelijk. Bij de ruim 200 'kleine' gasvelden die Nederland rijk is, zouden de risico's op schade echter minimaal zijn. Maar lokale bewoners zijn daar niet zo zeker van. We zijn nu aan het filmen: Hoe het zit met de winning in kleine velden? Zijn de zorgen van lokale bewoners gegrond? Kijk 14 december naar onze uitzending (22:25 uur op NPO2).

Deel jouw ervaring 65 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 19 oktober 22:20u, NPO2

254 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ons nieuws dat één miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken, heeft nogal wat teweeg gebracht. Bij het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) komen sindsdien dagelijks tientallen ...
Alles over dit onderzoek