Minister over personeelstekort in de zorg: ‘Met alleen hogere instroom van studenten en medewerkers redden we het niet’

zondag 11 november 2018 Leestijd: 2 min.

UTRECHT - Verpleegkundigen en verzorgenden Skypen met Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens de actiedag voor meer armslag in de zorg. / ANP JEROEN JUMELET

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

zondag 11 november 2018 Leestijd: 2 min.

Een ‘flinke opgave’ noemt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid en Sport) het terugdringen van de personeelstekorten in de zorg. ‘Als we niets extra of anders gaan doen, dreigt eind 2022 een tekort van 100.000 tot 125.000 medewerkers binnen zorg en welzijn,’ zo lezen we in een recente brief van hem aan de Tweede Kamer. Met het actieprogramma Werken in de zorg wil hij de oplopende tekorten terugdringen.

Voor het onderzoek Crisis in het ziekenhuis onderzoeken we de tekorten aan gespecialiseerd verpleegkundigen en medisch ondersteunend personeel in ziekenhuizen. Hoe hebben deze tekorten kunnen ontstaan en op welke termijn zijn ze op te lossen? Van verschillende verpleegkundigen horen we dat op dit moment de rek er behoorlijk uit is op de werkvloer en dat ze zich zorgen maken. Over de werkdruk, de toekomst en de kwaliteit van zorg.

lees ook: ‘De werkdruk op de intensive care is enorm: kwaliteit en veiligheid lopen gevaar’ zaterdag 06 oktober

‘Tekort naar nul of daar dichtbij’

 In de kamerbrief richt de minister zich op de gehele zorg en welzijnssector. Want niet alleen in de ziekenhuizen heeft men te maken met moeilijk opvulbare vacatures. Halverwege 2018 kampte de zorgsector in zijn geheel met ruim 30.000 openstaande vacatures, dat waren er niet eerder zo veel. De ambities van de minister om de toekomstige personeelstekorten op te lossen zijn dan ook hoog. Zo lezen we:

‘Met het actieprogramma Werken in de zorg zetten we in op het terugdringen van dit tekort naar nul of daar dichtbij.’Kamerbrief oktober 2018

Eerste resultaten ‘bemoedigend’

Vraag blijft of die ambities haalbaar zijn. Een half jaar na de start van het actieprogramma zijn de resultaten volgens de minister in ieder geval ‘bemoedigend’. Zo is het aantal instromers in de zorg toegenomen ten opzichte van de voorgaande jaren. De instroom voor HBO-opleidingen in de zorg is bijvoorbeeld met 9 procent gestegen. En ook het aantal zij-instromers nam toe met 20 procent.  

Het aantal mensen dat kiest voor een opleiding tot gespecialiseerd verpleegkundige is gestegen met 26 procent, aldus de minister. Maar of deze stijging voldoende is om de tekorten weg te nemen, is nog maar de vraag. Voorgaande jaren bleef - zo meldden wij al eerder – voor sommige verpleegkundig specialismen het aantal instromers fors achter op de adviezen.

lees ook: Minder IC-verpleegkundigen en operatieassistenten opgeleid dan geadviseerd en nodig vrijdag 26 oktober  

In 2016 adviseerde het Capaciteitsorgaan voor de zogenoemde FZO-beroepen (gespecialiseerd verpleegkundigen en medisch ondersteunend personeel) namelijk een totale instroom van 3466. In de kamerbrief lezen we dat er in 2017 echter maar 2477 medewerkers instroomden, bijna duizend minder dan geadviseerd. Het goede nieuws is dat de instroom ten opzichte van 2016 inderdaad wel gestegen is, toen stroomde er nog vijftienhonderd medewerkers te weinig in.

Een uurtje meer werken?

Maar met alleen een hogere instroom van studenten en medewerkers redden we het niet om de tekorten in de gehele zorgsector terug te dringen, zo stelt ook De Jonge vast. Ontwikkeling en behoud van medewerkers in de sector is net zo belangrijk. Evenals de inzet van nieuwe technologie.

‘De werkdruk en het ziekteverzuim moeten omlaag, al dan niet in samenhang met het terugdringen van administratieve lasten.’Kamerbrief oktober 2018

Ook het verhogen van de zogenoemde deeltijdfactor is één van de oplossingen die in de kamerbrief worden voorgesteld om op korte termijn een verschil te maken in de arbeidsmarkttekorten. Veel mensen in de zorg werken niet fulltime, sommigen daarvan zouden echter wel meer uren willen werken. ‘Indien alle medewerkers zoals de verpleegkundigen en verzorgende IG (individuele verzorging) gemiddeld één uur per week extra gaan werken, zou dit in potentie het tekort in de zorg met 20.000 medewerkers terug kunnen dringen,’ staat te lezen de kamerbrief.

Wil jij op de hoogte blijven van dit onderzoek? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Crisis in het ziekenhuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Crisis in het ziekenhuis

Uitzending

Ziekenhuizen werken met computersystemen die slecht met elkaar praten. Als jij in ziekenhuis A vaak komt en ze weten daar alles van je, maar je wordt in ziekenhuis B met spoed opgenomen, kan de arts daar vaak niet zien wat er allemaal al van jou bekend is. Waarom is dat erg? En hoe kan het dat in 2019 dit nog niet goed werkt? Wij zoeken het uit.

Deel jouw ervaring 53 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 08 september 2019 om 22:40  NPO2

262 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Na twee uitzendingen over de personeelstekorten gaan we nu de problemen bij de uitwisseling van patiëntengegevens onderzoeken.
Alles over dit onderzoek