Minister en OM in gesprek over gebruik social media agenten

donderdag 21 december 2017 Leestijd: 1 min.

Ferdinand Grapperhaus / ANP

Thomas Mulder

Datajournalist

thomas.mulder@kro-ncrv.nl

donderdag 21 december 2017 Leestijd: 1 min.

Ferdinand Grapperhaus, de minister van Justitie en Veiligheid, is met het Openbaar Ministerie (OM) in gesprek over het socialmedia-beleid van de politie. Dat meldde de bewindvoerder vandaag in een Algemeen overleg, naar aanleiding van de vragen van D66-kamerlid Monica den Boer. Zij wilde opheldering over het beleidsplan van de politie op het gebied van social media naar aanleiding van ons onderzoek Politie Online.  

Uit onze eerdere uitzending over het onderzoek Politie online, bleek dat de politie regelmatig privé-gegevens van slachtoffers en/of verdachten op social media zet. Zo achterhaalden we persoonsgegevens, door simpelweg videobeelden en foto’s te bekijken op social media-pagina’s van agenten. Beelden worden vaak niet goed onherkenbaar gemaakt , en soms zelfs helemaal niet.

Opheldering minister

Voor Tweede kamerlid Den Boer van D66 was de uitzending van De Monitor de reden om vandaag vragen te stellen tijdens de commissievergadering. “Wat is het beleid van de politie op het gebied van social media?”, vroeg Den Boer aan minister Grapperhaus.

Als antwoord op de vraag van Den Boer reageerde Grapperhaus kort maar krachtig: “Ik ben bekend met de uitzending van De Monitor. We zijn hierover in gesprek met de politie en het Openbaar Ministerie. Er mag geen sprake zijn van de mogelijkheid van herleidbaarheid naar natuurlijke personen.” In de tweede termijn van het overleg gaf de minister aan in het voorjaar van 2018 hier meer informatie over te geven. In mei 2018 zal hij een brief aan de Kamer sturen.  

Niet alleen in de Tweede Kamer werd aandacht besteed aan dit onderwerp. Eerder deze week werden door Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66 in Amsterdam, al schriftelijke raadsvragen gesteld over de communicatie van politie op social media. 

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Dit artikel is geschreven door:

Thomas Mulder Datajournalist

Het oog wil ook wat en daarom hebben we Thomas Mulder in ons team. Hij is naast journalist ook ontwerper en voorziet artikelen, online producties en video’s van graphics. Daarnaast werkt Thomas ook inhoudelijk mee aan verschillende onderzoeken en daarbij zet hij innovatieve technieken in zoals geolocating en scraping. Met zijn creativiteit en multifunctionaliteit zorgt hij voor de nodige dynamiek in de dossiers.

Lees verder
@thomassmulder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek