Nieuws Overheid moet minder ‘rigide’ worden

Minister Dekker: “Het is niet de taak van de overheid om mensen in de prut te duwen”

maandag 16 maart 2020 Leestijd: 2 min.

Minister Dekker (Rechtsbescherming) / foto: De Monitor

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

maandag 16 maart 2020 Leestijd: 2 min.

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming wil dat mensen minder vaak een beroep doen op de sociale advocatuur en minder rechtszaken voeren. Het aantal procedures in de gesubsidieerde rechtsbijstand is de afgelopen decennia flink gestegen. De overheid zelf is één van de grootste veroorzakers van al die rechtszaken, erkent de minister. Door een ‘rigide’ opstelling en strenge maatregelen, bijvoorbeeld naar mensen in de bijstand, gaan mensen noodgedwongen procederen. En dat moet veranderen.

In de meerderheid van alle rechtszaken, ruim zestig procent, staan burgers lijnrecht tegenover de overheid. Ook tijdens ons onderzoek Geen geld, geen advocaat stuiten wij op zulke voorbeelden. Zo kregen wij veel signalen over de gemeente Enschede. Die zou burgers met een bijstandsuitkering te veel achter hun broek zitten, onterecht grote bedragen terugvorderen of korten op uitkeringen. De gemeente zou daarbij zelfs ‘jagen op burgers’, beweert sociaal advocaat Jan Melief.

Lees hier meer

lees ook: Sociaal advocaat: ‘Enschede jaagt op haar burgers’ dinsdag 03 maart

“Je moet met een redelijk oog kijken”, vindt de minister. “Is er ergens sprake van fraude, of heeft iemand gewoon een klein foutje gemaakt? Het is niet de taak van de overheid om mensen in de prut te duwen. We moeten ervoor zorgen dat we ze er juist uithalen.” Het gebeurt volgens Dekker te vaak dat zaken voor de rechter komen en de rechter de overheid in het ongelijk stelt: “Dan vraag ik me af: hadden we dat niet eerder kunnen zien?”

Herziening rechtsbijstand

Het terugdringen van het aantal juridische procedures staat niet op zich, maar is onderdeel van een grootse herziening van de gesubsidieerde rechtshulp die de minister voor ogen heeft. Dekker wil de rechtsbijstand anders gaan organiseren om de problemen die hij signaleert aan te pakken.

Belangrijke verandering is dat de minister rechtszaken wil voorkomen door te ‘kijken of we niet veel meer aan de voorkant de problemen kunnen oplossen’. Dus zonder advocaten en rechters. Maar bijvoorbeeld met de hulp van mediators, juristen en hulpverleners. Het Juridisch Loket gaat daarbij een belangrijke rol spelen. Die moet adviseren wanneer een advocaat nodig is of een andere oplossing beter is. Dekker: “We zien bijvoorbeeld veel mensen met schulden. Je kan natuurlijk iedere keer met een advocaat naar de rechter gaan, maar wat belangrijker is, is dat iemand naar de schuldhulpverlening toe gaat.”

  lees ook: Sociaal advocaten: ‘We worden geframed door minister Dekker.’ zondag 26 januari

‘Uitroken’ advocaten

Sociaal advocaten zien weinig in de plannen van de minister. De sociale advocatuur staat onder druk en veel gesubsidieerde advocaten stoppen er mee omdat zij niet uitkomen met de vergoedingen die de overheid betaalt. De minister belooft hogere vergoedingen in de toekomst, maar dan moet wel eerst het aantal procedures omlaag. Minder zaken en minder advocaten dus, maar dan wel beter betaald. Op de korte termijn komt er dus geen cent bij. Zeer tegen het zere been van sociaal advocaten die dit zien als een bewuste strategie om sociaal advocaten ‘uit te roken’. Zij vrezen voor de toekomst een tweedeling in het recht: mensen die zelf een gespecialiseerde advocaat kunnen betalen en mensen die dat niet kunnen en aangewezen zijn op ‘tweederangs’ rechtshulp.

lees ook: Advocaat Carrie stopt ermee: ‘Het beleid is erop gericht om sociaal advocaten uit te roken’ zaterdag 08 februari

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief. 

De uitzending Geen geld, geen advocaat is te zien op maandag 16 maart om 22.15 uur op NPO2.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Geen geld, geen advocaat
Verkenning Research Opnames Uitzending

Geen geld, geen advocaat

Uitzending

De uitzending 'Geen geld, geen advocaat' is te zien op 16 maart op NPO2 om 22.15 uur.

Deel jouw ervaring 14 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 16 maart 2020 om 22:20  NPO2

96 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

‘Red de Rechtsbijstand!’ ‘Recht voor iedereen!’ Sociaal advocaten gingen afgelopen tijd in toga de straat op voor behoud van de rechtshulp aan mensen met een kleine beurs. De beroepsgroep staat onder
Alles over dit onderzoek